0

П ървият финал в Лигата на конференциите противопоставя двете най-силни атаки в турнира през сезона. Фейенорд е има 28 отбелязани гола от началото на груповата фаза до спора за трофея в Тирана. Рома е с един по-малко. Освен това двата отбора излъчват и основните голмайстори. Фейенорд разполага със Сириел Десерс, който има 10 гола и общо 21 във всички турнири. Рома пък има Тами Ейбрахам. Англичанинът вкара 9 пъти в Лигата на конференциите, а общо сметката му през сезона е 27 попадения. В този ред на мисли няма как и този финал да не бъде разгледан като противопоставяне между двамата реализатори. 

Десерс изпраща най-силния сезон в кариерата си. Той играе за Фейенорд под наем от белгийския Генк. В Лигата на конференциите вкара 6 гола в елиминациите и 4 в груповата фаза. Неговата запазена марка след гол е да празнува край флагчето за корнер. „Нямам търпение за финала с Рома. Надявам се това да е най-добрият мач в кариерата ми. Не се страхуваме от големите имена в техния състав. Уверени сме, че ако играем нашата си игра, всичко е възможно“, коментира Десерс. „Много е специално да си голмайстор в европейски клубен турнир, а за мен като нападател е още по-ценно. Аз съм отборен играч, но иначе не съм типичен таран. Обичам да се движа, а освен това мога да вкарам гол с всяка част от тялото си“, добавя Десерс.

Срещу него е Тами Ейбрахам, който е откритието на Жозе Моуриньо през сезона. Именитият португалец успя да го убеди да се премести от Челси в Рома и заедно двамата берат плодовете на своя труд. Ейбрахам има 3 гола в елиминациите и още 6 в груповата фаза към своите 17 в първенството и 1 за Купата. Освен това 24-годишният англичанин ще бъде мотивиран да донесе първият европейски трофей във витрината на Рома. „За мен това ще бъде сбъдната мечта. Нашите фенове чакат дълго този триумф. Надявам се да ги зарадваме. Това ще бъде перфектен завършек на сезона“, обяви Ейбрахам.