0

Р ома се класира за 1/8-финалите на Лига Европа след здрава битка срещу Фейенорд, страхотна драма, продължения и дузпи, които бяха спечелени от „джалоросите“ с 4:2. Двата отбора завършиха наравно 1:1 в редовното време, като не успяха и да си отбележат и в продълженията на „Стадио Олимпико“ в мач реванш от плейофите в елиминационната фаза на Лига Европа. След като първата среща между двата отбора на „Де Кайп“ в Ротердам завърши при равенство 1:1, общият резултат бе 2:2, което наложи изпълнението на 11-метрови наказателни удари, при които Рома показа по-здрави нерви и се поздрави с крайния успех и място сред осминафиналистите в Лига Европа.

Мачът започна с натиск от страна на Фейенорд, който успя да излезе напред в резултата още в 5-ата минута. Куилиндши Хартман напредна по лявото крило и центрира остро в наказателното поле на Рома, където Стефан Ел Шаарауи се опита да изчисти топката, но го направи в тялото на Сантиаго Хименес, който посрещна кълбото с рамо, за да го прати във вратата, пазена от Миле Свилар.

След разбъркване в наказателното поле на Фейенорд в 10-ата минута, топката стигна до Ел Шаарауи, който стреля от границата на наказателното поле, но покрай вратата на гостите.

Матс Вифер бе изведен зад гърба на отбраната на Рома в 12-ата минута. Халфът излезе очи в очи с Миле Свилар, но заложи на силата и стражът на "джалороси" показа добър рефлекс и отрази мощния удар.

Ромелу Лукаку комбинира с Лоренцо Пелегрини в наказателното поле на гостите в 13-ата минута, като капитанът на Рома стреля с първото си докосване, но покрай целта.

Рома успя да отговори още в 15-ата минута на предизвикателството на Фейенорд. Пауло Дибала напредна по лявото крило и сви топката за Лоренцо Пелегрини. Капитанът на римските "вълци" се спря, заложи си топката и я прати в горния ляв ъгъл на вратата, за да възстанови равенството.

Пелегрини напредна по лявото крило в 21-вата минута, след което направи красиво центрира за Браян Кристанте, който навлезе в наказателното поле на Фейенорд от втора позиция, но ударът му премине покрай десния страничен стълб на вратата, пазена от Тимон Веленройтер.

Рик Карсдорп се възползва от рикоширала топка в наказателното поле на Фейенорд и шутира по посока на вратата на гостите, но топката премина над напречната греда в 37-ата минута.

Рома продължи да бъде изключително настъпателен до края на полувремето, но не успя да стигне до втори гол преди почивката.

В първия четвърт час от второто поувреме Рома продължи да владее инициативата и да бъде по-активен от своя опонент, но не успя да стигне до опасно положение пред вратата на Тимон Веленройтер.

Пауло Дибала изведе в коридор Ел Шаарауи зад гърба на отбраната на Фейенорд в 69-ата минута, но Веленройтер успя да демонстрира страхотна скорост и да изпревари крилото на Рома, за да улови топката.

В петата минута от добавеното време на срещата Лука Иванушец центрира от корнер на втора греда, където Матс Вифер засече с глава, но топката прелетя покрай десния страничен стълб на вратата, пазена от Миле Свилар.

След като двата отбора завършиха наравно в редовното време се стигна до продължения.

Лука Иванушец стреля от средно разстояние в 94-ата минута на срещата, но Миле Свилар показа добър рефлекс и отрази.

Тактическото надлъгване продължи до края на първото продължение, като двата отбора не рискуваха и именно заради това чистите положения липсваха.

В 113-ата минута Аясе Уеда излезе на чиста позиция за удар в наказателното поле на Рома и не се поколеба да шотира в левия ъгъл на вратата, но Миле Свилар показа страхотен рефлекс и отрази.

В първата минута от добавеното време на второто продължение Рома направи страхотна контраатака, като Томасо Балдандзи изведе Ромелу Лукаку, чийто удар бе отразен от магичен начин от Тимон Веленройтер. Лукаку бе адресатът на центрирането от корнер, но ударът му с глава премина покрай вратата.

Рома – Фейенорд 1:1 (Общ резултат 2:2)

0:1 Сантиаго Хименес 5'

1:1 Лоренцо Пелегрини 15'

При дузпите: 4:2

Рома: Леандро Паредес - гол; Ромелу Лукаку - спасена; Браян Кристанте - гол; Усем Ауар - гол; Никола Залевски - гол;

Фейенорд: Аясе Уеда - гол; Давид Ханцко - спасена; Алиреза Джаханбакш - спасена; Куилиндши Хартман - гол;

Ето и резултатите от останалите срещи в Лига Европа:

Фрайбург 3:2 Ланс (сл. прод.) (3:2)

Карабах 2:3 Брага (сл. прод.) (6:5)

Рен 3:2 Милан (3:5)

Тулуза 0:0 Бенфика (1:2)

Марсилия 3:1 Шахтьор (5:3)

Рома 1:1 Фейенорд (6:4) (сл. дузпи)

Спарта П 4:1 Галатасарай (6:4) (сл. дузпи)

Спортинг 1:1 Йънг Бойс (4:2)