0

Р оман Прохазка безспорно е сред най-големите любимци на Сектор Б през новия век, не само заради своите 174 мача и 24 гола със синята фланелка, но най-вече заради сърцатата си и мъжка игра в колебливия за тима период от 2012 до 2018 година. Словашкият халф си тръгна със сълзи на очи при специално организираното му изпращане преди 6 лета. Миналия на 14 март Прохазка навърши 35 години, а три дни по-късно той и Спартак Търнава изненадаха лидера Слован с 2:0 насред Братислава в 171-ото дерби на Словакия. Малцина местни специалисти обаче вярват, че „небесно-сините“ ще се препънат по пътя към шестата си поредна титла. Изчакваме Прохазка пред гостуващата съблекалня на новия стадион „Техелне поле“, а за негово удобстсво приемаме да проведем интервюто на словашки, макар българският на полузащитника да е останал почти перфектен и непокътнат.

АВТОР: ВЛАДИМИР ИВАНОВ, София - Братислава – София

- Роман, какво се промени за две седмици, че успяхте след поражението с 0:2 да обърнете стрелката във ваша полза в плейофната фаза?

- Поучихме се от онази загуба, а и малко по-различно тактически подходихме този път. Винаги е добре, когато два мача срещу един съперник са близко във времето, защото можеш да си извадиш поуки. Сега бяхме по-прибрани отзад и чакахме нашите шансове, които все пак дойдоха. Имахме и малко късмет, но във футбола и той участва понякога.

- Така е – с един точен удар вкарахте два гола (б.р. - автогол си заби Кевин Вимер).

- Има и такива мачове (смее се). Напред не бяхме много опасни, но в защита се бранехме отлично, бяхме добре организирани и Слован всъщност нямаха сериозни положения. Мисля си, че имахме нужда да победим и страшно силно искахме да се случи, това беше целта ни! Все едно беше как ще я постигнем.

- Вярвате ли вътре в съблекалнята, че титлата все още е постижима при намалената до 15 точки разлика?

- Ще бъде трудно... Слован безспорно има предимство за златото. Ние искаме да си извоюваме второто място, а и пред нас все още е Купата на Словакия. Тези са ясните цели пред нас!

Цялото интервю четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"