0

К ристиано Роналдо е явление за съвременния футбол. Вече на 39 години той има амбициозна цел – да вкара 1000 гола в кариерата си.

Трябват му още 99, тъй като на сметката си вече има 901. Португалецът стигна котата с удар от близко разстояние при победата 2:1 над Хърватия в Лига на нациите, три дни по-късно вкара и на Шотландия (2:1) в същия турнир. За да стигне от 800 до 900, му бяха необходими три години.

Началото

Роналдо вкарва първия си гол в професионалния футбол през октомври 2002 г. Разписва се два пъти за своя Спортинг в мач от португалското първенство срещу Морейрензе. Неговият стотен гол е от дузпа и е записан на сметката на следващия клуб в кариерата му – Манчестър Юнайтед.

Гол №100 падна през януари 2008 г. с екипа на Манчестър Юнайтед.

 Гол №100 падна през януари 2008 г. с екипа на Манчестър Юнайтед.
Getty Images

Това се случва през януари 2008 година срещу Тотнъм. В края на същата година португалецът получава и първата си „Златна топка”. Избран е за №1 и в анкетата на ФИФА, след като с „червените дяволи“ печели и Шампионската лига. Това е и последната му година в Юнайтед преди рекордния за времето си трансфер в Реал.

Именно с екипа на „кралския клуб“ той премина следващите пет граници. Кристиано вкара своите голове номер 200 и 300 в рамките на само 17 месеца. №400 дойде през януари 2014-а. Тогава той посвети попадението на покойния легендарен португалски футболист – Еузебио.

Шампионска лига

Ако има едно съревнование, за което може да се каже, че Роналдо е оставил най-трайна следа, то това е Шампионската лига. Той е голмайстор за всички времена на турнира, в който отбелязва и гол номер 500 в кариерата си. Това се случва в мача срещу Малмьо през септември 2015-а. През следващата година Кристиано става европейски шампион с Португалия, но следващата граница той отново покорява в Шампионската лига. Той вкарва своя гол номер 600 на финала през 2017-а.

Роналдо отбелязва две попадения за победата на своя Реал с 4:1 над Ювентус. Второто попадение е № 600 в кариерата му.

Роналдо е голмайстор №1 в Шампионската лига. Неговото попадение №600 беше при триумфа на Реал срещу Ювентус във финала през 2017-а.

 Роналдо е голмайстор №1 в Шампионската лига. Неговото попадение №600 беше при триумфа на Реал срещу Ювентус във финала през 2017-а.
Getty Images

Заедно с четвъртия си трофей от Шампионската лига той печели петата си „Златна топка” и става за втори път шампион на Испания. През същата година триумфира и в световното клубно първенство с Реал.

Родина

Нападателят винаги се е гордял с мачовете за родната Португалия. Затова своеобразен подарък за него е, че вкарва своя гол 700 с националната фланелка. Това се случва в двубоя с Украйна през октомври 2019-а.

Единадесет месеца по късно Роналдо премина границата от 100 гола, отбелязани за националния отбор. В момента той е и актуалният рекордьор за най-много попадения по този показател.

Дълги години Роналдо се състезаваше с Лионел Меси за това кой ще оглавява класациите при голмайсторите. Именно португалецът е този, който пръв премина границата от 800 в официални мачове. Подобно на гол №100 и №800 дойде отново с екипа на Манчестър Юнайтед. Това се случи при победата 3:2 над Арсенал през декември 2021 г.

Бъдеще

Наивно е да се смята, че нападателят ще спре дотук. Той заби своя гол под номер 900 през септември тази година. Тогава той не скри чувствата си. Да постигнеш нещо, което никой друг футболист не е успявал да направи и да го постигнеш в залеза на кариерата си, може да се определи единствено като уникално. На въпроса какво следва има много лесен отговор. Роналдо иска да продължи да пише история и да увеличи броя на отбелязаните от него голове до четирицифрена стойност.

Той даде заявката още преди септемврийските мачове на Португалия. Направи го, обръщайки се към бившия си съотборник в Манчестър Юнайтед Рио Фърдинанд в собствения си Ютуб канал: „Ще вдигна летвата още по-високо. Скоро ще премина 900, а след това идва ред на 1000“.

Нишал Швагер-Пател, olympics.com