0

Д нес рожден ден празнува големият талант на Барселона и на испанския футбол Ламин Ямал, който става на 17 години. Това е и централна тема за медиите в Испания, които отново отделят голямо внимание на младока.

Още след победата над Франция с 2:1, където като вкара страхотен гол, Ямал заяви: “Исках да отпразнувам рождения си ден в Германия. Ако спечелим, вече съм казал на майка ми, че няма нужда от подарък“, цитиран е талантът от “Мундо Депортиво”.

Вчера, по житейско съвпадение, рожден ден имаше най-добрият приятел на Ямал  в националния отбор - Нико Уилямс, който стана на 22 г. Двамата са неразделни, а вчера се възползваха от възможността да се разходят следобед. Според информациите Ламин е обещал на Нико, че ако спечелят Европейското първенство, ще му измисли подарък, който ще му връчи в Мадрид.

Самият Ямал пък даде дълго интервю за “Марка” преди големия финал утре.

“Знаех, че ще вкарам гол на Франция още когато стрелях. Има снимка, на която тичам да се радвам още преди топката да влезе. Когато я уцелиш по този начин, знаеш, че е гол или че ще бъде много близо. Мбапе ме помоли за фланелката ми след мача, както и Киеза в след мача с Италия. Играчите ми казват кой я иска. Ако Мбапе ме помоли за нея, аз му я давам веднага (смее се). Няма проблем. Когато спечелихме срещу Франция, мислех за финала, толкова си развълнуван, че не помниш.

Мачът с Англия е един мечтан финал. Всеки иска да играе такива мачове. Сега това, което искаме, е купата да се окаже в Испания. Трябва да играем по начина, по който играем, като срещу Германия и Франция. Да бъдем ние, да владеем топката и да контролираме играта през цялото време. Мисля, че сме най-добрите в това и никой не може да ни спре, ако го правим ”, казва Ямал.

Запитан за репликата на Карвахал към Родри да дойде в Реал Мадрид и дали играчът на Кралския клуб е казвал същото и на него, младокът отговаря: “Не, не, аз винаги съм в Барселона”.

Ямал отново повтаря: “Казах на майка ми, че ако спечелим, не искам нищо за подарък. Просто искам да празнувам в Мадрид със съотборниците си. И това е всичко. Може да е лудост с хората, още от летището всички са луди! Ще пристигнем с невероятна еуфория. Спечелването на Европейското първенство е нещо лудо, което не е правено от 2012 г. насам”.

“Увереността ми в себе си нарасна, подобрих се и във физически аспект. Всички в отбора се отнасят с мен много добре, в крайна сметка не ме третират като 16, 17-годишно дете, а като още един от отбора.

Много хора ме сравняват с Меси, но аз се опитвам да бъда Ламин u това е всичко. Oпитвам се да накарам хората да ме разпознаят като себе си. В крайна сметка да се сравняваш с най-добрия играч в историята е нещо, което няма да ти помогне, защото аз никога няма да бъда като него. Надявам се ние да спечелим Европейското, а той Копа Америка, за да играя срещу него”, добавя талантът на Барселона.

За ролята на селекционера Де Ла Фуенте, както и на бившия си треньор Чави Ернандес, Ямал отговаря: “Той (Де Ла Фуенте) ми вдъхна много увереност. В края на краищата да ме пуска в мъжкия отбор като титуляр е нещо, което не всеки би направил. Друг би изчакал, докато порасна, той ми даде увереност, поставяше ме в стартовия състав във всеки мач с изключение на Албания, много съм щастлив и много се радвам за доверието му.

Чави пък е този, който ми даде крачката към елита. Дебютирах срещу Бетис само на 15 години, представете си... Но винаги съм се опитвал да стоя здраво стъпил на земята. Да мисля за футбол и само за футбол и да се забавлявам със семейството си след мачовете. Не съм отдавал голямо значение на това, което се говори за мен”.

И накрая, за да осъзнаем за колко млад играч става дума, Ямал завършва: “Когато отида в дома на майка ми, тя ми казва да си обуя джапанки, да не съм бос, да направя това, да направя онова … Всички неща, които в крайна сметка ми напомнят, че все още съм дете. Живея в “Ла Масия” (б.ред. - прословутата школа на Барселона), трябва да си оправям леглото, да поддържам всичко в ред, да си нагласям будилника. Правя нещата като дете".