0

С гол на Александър Трайковски в 92-ата мин. Северна Македония срази 1:0 Италия в Палермо и се класира за финален плейоф за класиране на световното в Катар през есента. На 29 март съседите срещат на полуфинала Португалия, която би 3:1 вкъщи Турция.

Течеше втората минута от добавеното време, дадено от френския рефер Тюрпен, когато бившият играч на Палермо Трайковски закова великолепен гол с един от малкото удари на Северна Македония в мача. Така Италия, която миналата година спечели европейската титла на „Уембли“, остава извън световните финали за втори пореден път.

За Северна Македония победа срещу Роналдо и компания ще означава първо класиране на мондиал в историята, след участието на Евро 2020 миналата година.

В Порто на ст. „До Драгао“ Португалия победи с 3:1 Турция, но премина през инфарктни мигове – от 2:0 (голове на Отавио в 15-ата мин. и Диого Жота в 42-ата), през 2:1 и отсъдена след VAR дузпа за гостите, която Бурак Йълмаз изпорти в аут над вратата. В 4-ата мин. от добавеното време резервата Матеус Нунеш закова с левачката крайното 3:1 за домакините, които във вторник на същия стадион „До Драгао“ от 21:45 ч. посрещат Северна Македония. Победителят се класира на финалите в Катар.

На стадиона в Кардиф Уелс надви с 2:1 Австрия с 2 гола на уж отписания и контузен нападател на Реал Мадрид Гарет Бейл, който изнесе лекция по ефективност на австрийците. В 25-ата мин. Бейл откри с неспасяем пряк свободен удар. В 7-ата мин. Публиката в Кардиф изтръпна, когато топката нацели гредата след удар на Баумгартнер от гостите. В 51-ата мин. Бейл нанесе втория си решаващ удар с шут в ъгъла от наказателното поле. Забицер намали 1:2 в 65-ата, попадението му остана само почетно.
Сега Уелс очаква през юни на финала победителя от полуфинала Украйна – Шотландия, който бе отложен за по-късно заради войната, предизвикана от Русия. 

Швеция и Чехия стигнаха до продължения на ст. „Френдс Арена“ в Стокхолм след 0:0 в редовното време. В 110-ата мин. на второто продължение Робин Куайзон след едно-две с Исак изстреля топката неспасяемо за Вацлик за победното 1:0 за шведите. На плейофния финал на 29 март те гостуват на Полша, която се класира без игра след изхвърлянето на Русия от международния футбол заради войната в Украйна.

Плейофи в Европа, финални мачове (29 март от 21:45 ч.): Португалия - Северна Македония, Полша - Швеция. През юни: Уелс - победителя от Шотландия/Украйна.

Класираните отбори досега (17 от 32): Катар, Германия, Дания, Бразилия, Франция, Белгия, Хърватия, Испания, Сърбия, Англия, Швейцария, Нидерландия, Аржентина, Иран, Южна Корея, Япония, Саудитска Арабия.