0

М анчестър Сити върви стръвно към шампионската титла във Висшата лига, единственият трофей, който „гражданите“ могат да спечелят този сезон. Улвърхемптън не се оказа препятствие за момчетата на Пеп Гуардиола, а на „Молиню“ рецитал изнесе белгийският феномен на Сити Кевин де Бройне – той закова 4 гола за разгромното 5:1.

Откри резултата още в 7-ата мин., „Вълците“ изравниха в 11-ата чрез Дендонкер.
Де Бройне не беше съгласен и още до края на полувремето изведе Сити с 2 гола напред с попадения в 16-ата и 24-ата мин. След почивката той закова и четвърти гол в 60-ата мин., а в края на мача дори нацели десния дирек на вратата на Улвърхемптън. Преди това англичанинът Стърлинг най-сетне успя да направи най-лесното – да вкара топката в мрежата в 84-ата мин. в последното от многото идеални положения, създадени за него от съотборниците му.

Отборът на Пеп Гуардиола сега се нуждае само от четири точки от последните си два мача, за да гарантира, че ще завърши над Ливърпул и ще спечели четвъртата си титла за пет сезона.

Де Бройне изигра централна роля във всички тези предишни триумфи, но това беше индивидуално представяне, което трябва да се нареди сред най-доброто от звездната му колекция с фланелката на City.

Белгиецът започна атаката за първия гол, като се възползва от асистенцията на Бернардо Силва.

На „Вълците“ не им отне много време, за да реагират с бърза контра, при която Педро Нето намери Леандър Дендонкер в пространството на ръба на наказателното поле, за да простреля Едерсон.

Това, обаче, беше вечерта на Де Бройне и той бързо върна преднината на отбора си. Отново белгиецът участва в атаката, накрая беше на точното място да направи 1:2. 

Третият му гол - отново с така наречения му по-слаб ляв крак – беше черешката на тортата: Кевин дръпна отдясно към дъгата пред пеналта и с левачката фалцово и елегантно пласира топката в далечния ъгъл. 

Хеттрикът на Де Бройне беше първият му за Сити и за 24 мин. Е третият най-бърз в историята на Висшата лига.

Сити излезе през второто полувреме, търсейки повече голове, за да подобри головата си разлика, която вече беше с три по-добра от тази на Ливърпул преди началото.

Рахийм Стърлинг помисли, че е вкарал четвъртия, но флагът за офсайд секна празнуването му.

Така пак остана Де Бройне да направи 4:1 за Сити, безпогрешен с десния крак след центриране на Фил Фодън.

Последваха още положения за гостите, като Фодън удари гредата, а Стърлинг изпорти най-чистия шанс, като вместо да вкара на празна врата, едва не се преби в гредата. 

Накрая все пак оформи крайното 5:1 за „гражданите“ - отново на празна врата, след като пасът отдясно на Кансело бе отклонен удобно за него.

Така Сити дръпна пак с 3 точки пред преследвача Ливърпул 2 кръга преди края - „гражданите“ са с 89 точки и голова разлика 94:22 (плюс 72), докато „червените“ са с 86 точки и голова разлика 89:24 (плюс 65). Тези показатели са важни, защото при равен брой точки първо се гледа головата разлика, а след това кой е вкарал повече голове. Сити в момента превъзхождат Ливърпул и в това.

До края на двата отбора, които се борят за титлата, остават по едно гостуване и едно домакинство: на 15 май Сити гостува на Уест Хем, на 17 май Ливърпул е гост на Саутхемптън. В последния кръг - на 22 май, "гражданите" приемат вкъщи Астън Вила, а Ливърпул - Улвърхемптън.