0

Т ой имаше мачове и голове за юношите и младежите на Англия (общо 10 в 23 мача в отборите до 15, 16, 17 и 21 г.), школува се в Саутхемптън и Челси, но „трите лъва“ го изпуснаха и Джамал Мусиала стана новата суперзвезда на Бундестима. 

С №10 на гърба 21-годишният нападател на Байерн изнесе футболен фестивал за 5:0 срещу Унгария в Дюселдорф в лига А,  група 3 от Лигата на нациите.

Първото полувреме, докато се напаснат играчите на обновения Бундестим, Мусиала се отчете скромно с асистенция към Фюлкруг за 1:0.

После роденият в Щутгарт футболист превключи на неуловима за съперниците скорост и за 19 мин. (между 58-ата и 77-ата) резултатът стана 4:0 с негов гол и още 2 голови паса (за Вирц и Павлович).

Ударилият греда Кай Хаверц се реваншира в 81-ата мин. за пропуските си като търколи топката в мрежата за 5:0 от дузпа, която сам изработи.

„Мега-Мусиала“, написа „Билд“ за шоуто на Джамал. „Шпигел“ добави, че блестящият играч на мача Мусиала е имал достоен партньор в лицето на Флориан Вирц.

Националният селекционер Нагелсман направи шест промени в стартовия състав на Бундестима в сравнение със загубата 1:2 от Испания на 1/4-финала на Евро 2024.

Както се очакваше Марк-Андре тер Стеген, Паскал Грос и Фюлкруг замениха пенсиониралите се Мануел Нойер, Тони Кроос и Илкай Гюндоган. 

Нагелсман, който трябваше да замени и легендата Томас Мюлер, заложи на двама футболисти на шампиона Байер Леверкузен – Роберт Андрих и Вирц, както и на Шлотербек от Борусия Дортмунд.

Новият капитан Йозуа Кимих поне засега ще продължи да играе като десен бек за националния отбор, за разлика от поста му в Байерн.

Тандемът Грос/Андрих започна в центъра на халфовата линия, като в началото при мощната преса на унгарците се усети липсата на Тони Кроос за задаване на ритъма.

След 1:0 домакините изпуснаха още 2 гола: първо удар на Фюлкруг бе блокиран (30'), след 3 мин. удар с глава на Кай Хаверц се отби в напречния дирек и се върна в полето, а в 45-ата мин. нападателят на Арсенал от 11 м би встрани от вратата след хубав пас на Мусиала.

През второто полувреме играта на Бундестима се подобри, а тандемът Мусиала – Вирц се развихри и стана страшно за унгарците.

„Ах, колко е красиво“, прозвуча на стадиона в Дюселдорф във финалната фаза.

Във вторник Германия има нов, още по-сериозен тест – в Амстердам срещу Нидерландия, която в същата лига А, група 3, удари 5:2 Босна и Херцеговина у дома.

Зиркзее от Ман Юнайтед вкара в 13-ата мин. за 1:0 и подаде за 2:1 на Рейндерс във втората минута от добавеното време преди почивката след като Демирович изравни в 27-ата.

Гакпо успокои домакините с гола си за 3:1 в 56-ата мин., Джеко намали 2:3 в 73-ата, накрая Вегхорст (88) и Симонс (90+2) оформиха петицата в съботната вечер на ст. „Филипс“ в Айндховен.

Всички резултати в Лига на нациите от събота, 7 септември: лига А, група 3 Германия - Унгария 5:0, Нидерландия - Босна и Херцеговина 5:2; В1: Грузия - Чехия 4:1, Украйна - Албания 1:2; В2: Ирландия - Англия 0:2, Гърция - Финландия 3:0; С4: Фарьорски острови - Северна Македония 1:1, Армения - Латвия 4:1; D2: Молдова - Малта 2:0