0

У ест Хем и швейцарският Базел взеха преднина в първите полуфинали в турнира на УЕФА Лига на Конференциите, след като спечелиха мачовете си с един и същи резултат – с по 2:1. 

Лондонският Уест Хем постигна обрат срещу АЗ Алкмаар (Нидерландия) и след 0:1 през първото полувреме в крайна сметка взе победата с 2:1. 

Базел изненада Фиорентина в добавеното време и също направи обрат от 0:1 до 2:1 като гост във Флоренция.

В Лондон гостите от Алкмаар откриха резултата в 40-ата минута чрез Тиджани Райндерс.

След почивката домакините бяха по-активни и в рамките на 8 минути осъществиха обрат на "Лондон Стейдиъм". Най-напред съдията Халил Умут Мелер, който ръководи мача България – Черна гора през март от Европейските квалификации, им даде дузпа. Той видя нарушение на вратаря Матю Райън срещу Джаръд Боуен. 

Саид Бенрама изпълни с много сила, вратарят на нидерландците улучи посоката, но нямаше как да спаси дузпата.

В 75-ата минута Михаил Антонио при меле с добавка вкара за 2:1. Деклан Райс центрира от наказателното поле, гостите не успяха да изчистят и мощният номер 9 на Чуковете нямаше как да сбърка. Те продължиха да владеят събитията на терена, но не стигнаха до трети гол.

Във Флоренция Артур Кабрал откри за домакините срещу бившия си отбор. При центриране от ъглов удар отляво, топката попадна на главата на Лукас Мартинес, той я свали в малкото наказателно поле и оттам Кабрал я прати в мрежата. 

След почивката играта беше изцяло равностойна и гостите се възползваха от две ситуации. В 75-ата минута Анди Диуф с удар извън наказателното поле изненада вратаря Терачано. А в 92-ата минута Заки Амдуни с отсечен удар от 7-8 метра нямаше как да бъде спрян, след като Дариян Малес влезе от ляво и му подаде чудесна топка.

УЕФА Лига на Конференциите, първи полуфинали:

Уест Хем (Англия) - АЗ Алкмаар (Нидерландия)     2:1 (0:1)

голмайстори: 0:1 Тиджани Райндерс 40, 1:1 Саид Бернама 67-дузпа, 2:1 Михаил Антонио 75

Фиорентина (Италия) - Базел (Швейцария)          1:2 (1:0)

голмайстори: 1:0 Антонио Кабрал 26, 1:1 Анди Диуф 71, 1:2 Зеки Амдуни 90+2

* реваншите ще се играят на 18-и май