0

К аземиро вече официално е играч на Манчестър Юнайтед, след като „червените дяволи“ се съгласиха да платят 70 млн. паунда (82 млн. евро) на Реал Мадрид за него. Но дали идването на 30-годишният бразилец е гениален удар на Юнайтед или поредната скъпа грешка?

За холивудския режисьор Сесил Б. Демил се казва, че е намирал никому неизвестни хора и ги е превръщал в звезди. В последните 9 години, след оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън и при управлението на шестима различни мениджъри, Манчестър Юнайтед прави точно обратното – купува звезди и ги превръща в по-малко, отколкото са били. 
Дали 30-годишният Каземиро, който спечели 5 титли в Шампионската лига и 3 титли в Ла Лига с Реал, ще се окаже суперзвезда или суперпровал, не се знае. Единственото сигурно е, че той ще струва на клуба много пари. 

Юнайтед ще му плаща 350 000 паунда на седмица, почти двойно повече от заплатата му в Реал Мадрид. Каземиро става трети по заплата на „Олд Трафорд“ след Кристиано Роналдо и Давид де Хеа. 

Но дали похарчените пари ще си заслужават?

Какво видя Юнайтед в Каземиро?

Треньорът на Реал Мадрид Карло Анчелоти описа триото си в халфовата линия – Каземиро, Тони Кроос и Лука Модрич като „Бермудския триъгълник на футбола“ . Тримата правят така, че топката да изчезва и съперникът да не стига да нея. Тази постройка подсили стойността на Каземиро, но освен това прикри част от ограниченията му. 
Каземиро винаги се е чувствал по-добре, защитавайки се пред наказателното поле и покривайки своите съотборници. Но той никога не е усложнявал прекалено нещата, тъй като няма нито способността да прави мощни нахлувания с топката, нито умения за дриблиране. Прост пас към Модрич или Кроос винаги е бил перфектното решение. 
Анчелоти разбра, точно както и Зинедин Зидан преди него, че липсата на динамика изисква отборът им да се защитава дълбоко и да пресира съперника само от време на време. 
Реал Мадрид плати 7 млн. евро на Порто, за да си върне младия Каземиро от наем през 2015 под ръководството на тогавашния треньор Рафа Бенитес. От Реал не искаха да изпуснат бразилеца и да го оставят в Порто. Каземиро беше трудолюбив, готов да се учи и скромен, но президентът Флорентино Перес искаше халфова линия, включваща Кроос и Хамес Родригес или Иско, на които липсваше мисълта за игра в защита. Въпреки че не е толкова бляскав, Каземиро добави този баланс, но беше склонен и на грешки. 
В крайна сметка Бенитес си тръгна, а след два трудни месеца под ръководството на Зидан, загубата от Атлетико Мадрид убеди френския треньор в това, което Бенитес можеше да му каже още преди това – че Каземиро е нужен да покрива ограниченията в защита на тима. Бразилецът изигра 11 мача в Шампионската лига в този сезон, включително и финала с Атлетико Мадрид, спечелен с дузпи.

Цялата разработка четете на старниците на "Мач Телеграф"