0

Б айерн най-накрая затвори сделката за подписа на Хари Кейн от Тотнъм. Сапунката за неговото преминаване се проточи през целия трансферен прозорец. Кейн е играчът, на когото в Мюнхен разчитат, че ще ги върне на върха в европейския елит.

Сделката е потвърждение за мощта на Бундеслигата. През миналия сезон Байерн не успя да осигури адекватен заместник на Роберт Левандовски, но въпреки това спечели титлата. Сега от новото звездно попълнение се очаква да гарантира хегемонията на баварците на домашната сцена поне през следващите няколко сезона.

Кейн е рекордьор по отбелязани голове с екипа на Тотнъм и заема второ място при стрелците в цялата история на Висшата лига. Той е икона на английския футбол и е единственият играч, който заслужава да седне на трона на Лева, както с любов наричаха феновете на Байерн знаменития полски стрелец. Необходими бяха над 100 млн. евро, за да го откъснат от властта на президента на Тотнъм - Даниел Леви. Последният е известен с ненадминатите си умения да води преговори, но в първия ден от новия сезон на Висшата лига се оказа в неприятната ситуация да се чуди как да замести местното момче и най-добър играч в модерната история на „шпорите“.

Подход

Леви е начело на клуба от 22 години и неговото управление ще се запомни с най-дългата суша за трофеи в историята на Тотнъм. Точно тази липса на амбиция за спортни постижения тласна Кейн да премине в по-слабо първенство, но в клуб, където титлите са ежедневие, а не многогодишна мечта.

Кейн е елитен състезател, а играчите от неговото тесто имат нужда от купи. Той почти достигна постижението на Алан Шиърър от 260 отбелязани гола във Висшата лига. Подобряването на този рекорд ще трябва да изчака, докато жаждата му за трофей бъде утолена и неизбежното завръщане в елита на Англия стане факт.

Наеми

Кейн демонстрира неистовата си амбиция да стане най-добрият още от времето, когато беше звезда в академията на Тотнъм. Това беше преди повече от десетилетие. Всеки път оставаше след тренировка, за да работи над завършващия си удар. Съотборниците му си вземаха душ и се разотиваха, а той продължаваше да бие дузпа след дузпа. Възходът му до върха стана възможен с много труд, воля и постоянство.

Трябваше да минат много години, преди да усети вкуса на истинския успех. Първо го пратиха под наем в долните дивизии. Кейн се разписа още при дебюта си в Лейтън Ориент. По-късно в Милоу той демонстрира истинския си потенциал.

Още на 18 г. Хари доказа, че е над нивото на Чемпиъншип, второто ниво в английския футбол. Под ръководството на Кени Джакет в Милоу той играеше като втори нападател зад ирландеца Анди Киог. Там натрупа опита да оперира като десетка и едва по-късно влезе в ролята на класически таран.

Пробивът

Следват наеми в Лестър и Норич, които не преминаха по най-добрия начин. Кейн се завърна при „шпорите“ с амбицията да пробие в първия отбор. Тим Шерууд бе мениджърът, който му даде шанс да запише първи игрови минути, но Маурисио Почетино бе човекът, който шлифова таланта му.

„Той беше шефът, лидерът, човекът, който решава как да играем и как да тренираме“, коментира Кейн през 2021 г. „Станахме приятели, водени от обща цел. Говорехме за много неща, включително за такива извън футбола“.

Първият гол на Кейн във Висшата лига бе през април 2014 г. В края на сезона се разписа в три последователни мача. През следващия сезон бе титуляр само в мачовете от Лига Европа, а във Висшата лига влизаше като резерва. Всичко се обръща, когато Кейн вкара гола, който спаси главата на Почетино. Аржентинецът имаше само три победи в първите девет мача и Леви вече го бе взел на мушка. Астън Вила водеше с 1:0 и тогава Хари влезе от пейката. Включването му вдига отбора за обрат, а самият нападател отбеляза след щастлив рикошет в 90-та минута.

„Този гол ни позволи да продължим да работим и да променяме клуба“, каза Почетино след време. „Това беше първата година за екипа ни. В онзи момент хората си казаха хайде да дадем няколко месеца на новобранеца“.

Надеждата

През деветте години, последвали онзи пробив, Кейн опроверга клишето, че е звезда еднодневка. Той счупи рекорда на Уейн Рууни за най-много голове с екипа на Англия и стана капитан на националния отбор през 2017 г. В Тотнъм вдигна нивото си по време на 18-те месеца под ръководството на Жозе Моуриньо. Специалния смени позицията му на терена и го направи класическа деветка. И партньорството с Хю-Мин Сон достига своя връх. Двамата теглеха тима към невиждани върхове.

Партньорството между Кейн и Хю-Мин Сон достигна своя връх в Тотнъм при Жозе Моуриньо.

 Партньорството между Кейн и Хю-Мин Сон достигна своя връх в Тотнъм при Жозе Моуриньо.
Getty Images

Той беше ключовото звено в отбора, който достигна до финала на Шампионската лига през 2019 г. Пропусна заради контузия реванша в полуфинала срещу Аякс, но се завърна за финала. Зае своето място на върха на атаката, но слабата форма след контузията му изигра лоша шега. Кейн бе незабележим на терена и Тотнъм загуби сблъсъка с Ливърпул в Мадрид.

Неволи

Загубените финали са голямата болка на Кейн. Чашата на търпението му преля през 2021 г. Тогава Леви уволни Моуриньо няколко дни преди битката за Купата на лигата срещу Манчестър Сити. И „гражданите“ спечелиха. През същата година с Англия се провали и на финала на европейското първенство срещу Италия. В кариерата си Кейн има загубени общо 13 финали и полуфинали.

Хари демонстрира своето разочарование от проекта Тотнъм в интервю за Sky Sports през 2021 г. Тогава и за първи път заяви желанието си да напусне отбора. Уточни, че има джентълменско споразумение с Леви да не му бъдат правени спънки да си тръгне при добра оферта. И офертата не закъсня - Манчестър Сити сложи на масата 100 мил. паунда. Но „шпорите“ отклониха предложението. Кейн бе вбесен и в знак на протест спря временно да тренира. В следващите две години той се усъвършенства като играч, но от търпението му към Тотнъм не остана нищо.

Страница

Сега Хари отваря нова страница в живота си. Треньорът Томас Тухел не крие, че винаги го е харесвал. Сделката направи голмайстора най-скъпото попълнение в историята на Байерн. Но не е само това. Той се превръща в ключова фигура в преструктурирането на германския шампион под ръководството на Тухел.

Кейн заема мястото си в нападателната формация на баварците рамо до рамо с Томас Мюлер, Серж Гнарби, Лирой Сане и Джамал Мусиала. Това би трябвало да е достатъчно, за да гарантира доминацията в местното първенство и да превърне Байерн в основен претендент за трофея от Шампионската лига.

Способността на Кейн да мачка защитата и да вкарва ще свали напрежението от Мусиала и ще даде нови опции за крилата на баварците. Няма никакво съмнение, че англичанинът ще се отплати подобаващо с голове за платена за него огромна сума.

Хлапето от Северен Лондон мечтаеше да печели трофеи с клуба на своето детство. Но този клуб го предаде. Точно както преди него предаде Лука Модрич, Димитър Бербатов, Кристиан Ериксен, Кайл Уокър и Гарет Бейл. Всички те бяха принудени да си тръгнат и да постигат целите си другаде. Тотнъм го предаде, но Байерн няма да го направи.

Автор: Dw.com