0

М ного чуждестранни звезди направиха своя дебют в първенството на Саудитска Арабия. GOAL представя своята идеална единайсеторка на полусезона, която включва както легионери, така и местни футболисти.

Местната Про Лига влиза в паузата на шампионата на вълната на свръхочакванията. Те са резултат от безпрецедентното харчене на умопомрачителни суми през летния трансферен прозорец от страна на едни от най-големите клубове в Близкия изток. Ал Хилал оглавява класирането след изиграването на половината срещи от програмата. Отборът е без загуба в първите си 19 мача. Те имат аванс от седем точки пред втория Ал Насър, който се вдигна след ужасяващия старт на сезона и набира скорост в борбата за титлата. Първенството на страната, което вече предложи впечатляващи отигравания, ще бъде поставено на пауза за 30 дни.

Ясин Буну (Ал Хилал)

Преминаването на Буну от Севиля в Ал Хилал остана в сянката на другите бомбастични трансфери на саудитските клубове. Много малко от новите попълнения обаче могат да се похвалят с впечатляващо представяне като неговото. Мароканският национал замени под рамката на вратата саудитеца Мохамед Ал-Овайс още с кацането си на летището в Рияд. Той има ключова роля за това, че отборът му има най-добрата защита в лигата. За 17 изиграни мача има допуснати само седем гола, като не е имало случай, в който да получи повече от едно попадение в рамките на една среща.

Султан Ал-Ганам (Ал Насър)

Мнозина очакваха Алекс Телес да има водещата роля във формацията с двама крайни защитници на Ал Насър през този сезон. Вместо това саудитският национал Султан Ал-Ганам пое диригентската палка в отбраната. Десният бек има стабилни изяви в дефанзивен план, но вече има на сметката си и пет голови асистенции.

Али Ал-Булайхи (Ал Хилал)

Извън Саудитска Арабия Али Ал-Булайхи бе забелязан по време на дуела му с Лионел Меси по време на световното първенство 2022 г. През този сезон той трябваше да се изправи с екипа на Ал Хилал и срещу друг звезден нападател – Кристиано Роналдо, като и в двата случая той бе на висота. 34-годишният футболист се възползва по най-добрия начин от опита си и стана неизменна част от железния тандем в сърцето на отбраната на своя отбор.

Калиду Кулибали (Ал Хилал)

В първите няколко седмици представянето на Кулибали беше много колебливо. До голяма степен тази несигурност се дължеше на слабата форма, в която беше при трансфера му от Челси. Постепенно обаче той намери себе си и се превърна в стълб в отбраната на отбора, редом до Ал-Булайхи.

Сауд Абдулхамид (Ал Хилал)

Абдулхамид през този сезон е играл предимно на позицията на десния бек с екипа на Ал Хилал, но неговата поливалентност ще ни позволи да го включим като ляв краен защитник в нашата звездна единайсеторка. 24-годишният защитник няма пропусната нито една минута игрово време от началото на сезона с екипа на лидера в класирането. Той има в актива си един гол и три асистенции. Заедно с Майкъл и Малком той превърна Ал Хилал в най-опасния отбор в първенството.

Марсело Брозович (Ал Насър)

Ал Насър удариха джакпота с привличането на Брозович.

 Ал Насър удариха джакпота с привличането на Брозович.
Getty Images

Ако атаката водят Кристиано Роналдо и Садио Мане, е много трудно за някой от играчите на по-задни позиции да изпъкне. Но Брозович успява да го постигне благодарение на неизчерпаемата си енергия и прецизните извеждащи пасове, които дава. Ал Насър удариха джакпота с привличането на хърватския халф от Интер след може би най-добрия сезон в кариерата му. Той съумя да запази добрата си форма и продължи да играе на високо ниво.

Сергей Милинкович–Савич (Ал Хилал)

Още един играч, който пристигна през лятото, след впечатляващ сезон в Серия А. В началото имаше известни резерви към адаптацията на Милинкович-Савич, след като още в третия си мач получи червен картон и беше изгонен. Но от онзи момент той се преобрази и се превърна в отличен халф. Вкара осем гола и даде четири асистенции в 16 изиграни мача. Негово бе и първото попадение от разгромното 3:0 срещу Ал Насър.

Рубен Невеш (Ал Хилал)

Ако Милинкович-Савич дава остротата в халфовата линия на Ал Хилал, то Невеш гарантира стабилност в дефанзивен план. Лесно може да се разбере защо Нюкасъл искат да го върнат във Висшата лига още този януари. Португалският национал е способен и да създава опасности пред противниковата врата. Топовните шутове от далечна дистанция са негова запазена марка и създават главоболия за всеки вратар.

Отавио (Ал Насър)

Той беше избран за футболист на годината в Португалия за миналата година. Ал Насър трябваше да пратят откупната му клауза от 60 млн. евро, за да го привлекат от Порто. 28-годишният футболист е страхотно попълнение. Той има визия и креативност да връзва играта на най-смъртоносното нападение в първенството. Има в актива си и пет отбелязани гола.

Кристиано Роналдо (Aл Насър)

Никой от топиграчите не успя да се доближи до броя отбелязани от него голове през 2023 г. Той демонстрира върхова форма през първия полусезон на първенството. Петкратният носител на „Златната топка” се е откъснал начело голмайсторката класация. Той има отбелязани 20 гола в само 18 мача. Към тях е добавил и девет асистенции. Ал Насър може да не са на първо място в класирането, но няма никакво съмнение, че те имат в редиците си най-добрия играч в местното първенство.

Александър Митрович (Aл Хилал)

Митрович е основният конкурент на Роналдо при голмайсторите.

 Митрович е основният конкурент на Роналдо при голмайсторите.
Getty Images

Ал Хилал имаха нужда от някого, който да запълни празнината в лявата част на нападението, която се отвори след тежката контузия на Неймар, и Митрович се справи брилянтно с тази задача. Бившият футболист на Фулъм вкара 17 гола в също толкова мачове, като в това число се включва фантастичният хеттрик срещу Ал Итихад в началото на сезона. Той е единственият, който може да оспорва „Златната обувка” през пролетния полусезон. Ако запази сегашната си форма, Митрович е в състояние да изведе Ал Хилал до титлата.

GOAL.com