0

П о време на футболното дерби между австралийските Мелбърн Сити и Мелбърн Виктори, фенове пробиха охраната и се втурнаха на терена, като нападнаха и раниха вратаря на Сити Том Глоувър. Експлозивният двубой в австралийската А-лига беше прекратен след 20 минути.

Видео, публикувано в социалните медии, показва как ядосани фенове се втурват към терена, блъскат и се опитват да докопат Глоувър, преди той да бъде ударен в главата от близко разстояние от метална кофа. 

В резултат 24-годишният играч получи комоцио и изведен от терена окървавен. Охранители и играчи на двата отбора успяха да направят кордон между Глоувър и хулиганите.

Напрегната атмосфера преобладаваше от началото на мача, тъй като и двете агитки планираха да напуснат срещата след 20 минути като част от протест срещу Австралийските професионални лиги. 

Те искаха да протестират срещу решението на лигата да продаде на град Сидни финалите на А-лигата за мъже и жени до края на 2025 г.

В момент, когато домакинът Сити водеше с 1:0, феновете нахлуха на терена на стадион AAMI. От двете агитки по-рано хвърлиха пиротехника на терена. 

Ситуацията ескалира, когато ракета уцели оператор и след това избухна. След това Глоувър вдигна още една ракета от земята и я  хвърли обратно към трибуните.

С което взриви обстановката. Металната кофа, пълна с бял прах, която удари Глоувър, е използвана за изхвърляне на димки и ракети.

Глоувър получи медицинска помощ в съблекалнята и се смята, че е получил мозъчно сътресение, съобщиха от неговия клуб. Отворената на главата му рана е зашита.

Австралийската футболна асоциация Football Australia обяви разследване и строги санкции след "шокиращите" сцени. 

„Подобно поведение няма място в австралийския футбол“, казаха от асоциацията.