0

С емейството на Диего Марадона отбеляза една година от смъртта на бившия футболист и разкри едно от последните му желания. Аржентинецът е искал останките му да бъдат съхранявани в мавзолей, където феновете да могат да му отдават почит.

Близките на Марадона съобщиха, че са отправили молба към властите в Буенос Айрес, за да им помогнат с предоставяне на земя, където да бъде построен мавзолеят. Идеята е сградата да е край реката и близо до природата.

Как в Аржентина и в Неапол почетоха Диего Марадона
Диего Марадона Аржентина Неапол Диего Марадона Аржентина Неапол Диего Марадона Аржентина Неапол
22

"Днес едно от твоите последни желания започва да става реалност", написаха от семейството на Диего Марадона в социалните мрежи, добавяйки официалната молба към властите.

В писмото се посочва, че футболната легенда е искал място за "вечна почивка, където да може да бъде посещаван и да получава признание и обич от милиони хора".

От местното правителство все още не са коментирали официално молбата.

В Неапол, където стадионът на Наполи още миналата година бе преименуван на "Диего Марадона", пък откриха и паметник на своя аржентински идол на първата годишнина от смъртта му.  С Диего Наполи не само успя да вземе първата си титла, но и донесе във витрините на клуба и тогавашната Купа на УЕФА. Статуята на аржентинеца е дело на скулптора Доменико Сепе.
Паметникът, изобразяващ Марадона с топката по време на мач, е поставен пред градския стадион, но местните власти ще определят в следващите седмици къде ще бъде разположен за постоянно.
В Неапол се проведоха различни мемориални акции, които завършиха с факелно шествие в един от централните квартали на града.