0

С енегал е носителят на трофея от Купата на африканските нации! Тимът на Алиу Сисе повали Египет на финала след дузпи на стадион "Пол Бия" в столицата на Камерун Яунде. 
Сенегал за трети път игра на финал в турнира, но за първи път вдигна купата. Отборът на Алиу Сисе участва в сблъсъка за титлата и на предишното издание през 2019 г. Египет остава рекордьор по титли със своите седем триумфа. "Фараоните" вече имат трети загубен финал.

Час и половина преди началото на двубоя президентът на Камерун Пол Бия и първата дама Шантел пристигнаха на стадиона и под звуците на националния химн направиха обиколка около терена с отворена лимузина. След това те заеха местата си до президента на КАФ Патрис Мотсепе и на ФИФА Джани Инфантино.

Още в 7-ата минута на мача Садио Мане изпусна дузпа за Сенегал. Ситуацията бе доста интересна. Капитанът на "фараоните" Мохамед Салах отиде да даде инструкции на вратаря Абу Габал как съотборникът му в Ливърпул Мане изпълнява дузпите. Това накара Садио да се приближи и сякаш каза на стража, че ще бие в левия му ъгъл. Мане застана зад бялата точка и стреля силно в противоположния десен ъгъл, но вратарят отрази.

Три минути преди края на полувремето Салах отново опита да играе сам и стреля мощно, но Менди се справи и изби. В началото на второто полувреме Садио Мане получи шанс да стреля от пряк свободен удар, но не уцели вратата на Габал. 
Двата отбора така и не успяха да си отбележат гол в редовното време и се стигна до продължения. В тях Сенегал се активизира, но до гол отново не се стигна.

Стигна се до дузпи, които минаха през драматични моменти. Абделмонем, който направи дузпата в редовното време, пропусна от бялата точка, но веднага след него Сар също не успя да реализира. При 3:2 за Сенегал Менди отрази удара на Лашеен. Това означаваше, че Мане може да донесе победата на "Лъвовете от Теранга" и той го направи, реванширайки се за пропуска си в редовното време.