0

Д инамо Загреб поднесе изненадата на старта на груповата фаза на Шампионска лига след победа с 1:0 над Челси в среща от група Е на турнира. Хърватите, чийто състав е оценен на общо 95,95 млн. евро, показаха, че в един мач футболните качества могат да засенчат големите пари – отборът на Челси е събран за почти милиард евро (798,5 милиона евро), като само покупките на Хаверц и резервния вратар на „сините“ Кепа правят сбор 160 млн., много повече от целия тим на Динамо.

Хърватският гранд, който отстрани Лудогорец в третия квалификационен кръг на надпреварата, стигна до успеха с гол на Мислав Оршич. Нападателят се разписа в 13-а минута след великолепна индивидуална акция, завършена с технично хлъзване на топката покрай вратаря.

Динамо допусна голове във всеки домакински мач в предварителните кръгове на турнира, но този път успя да опази мрежата си суха срещу силния тим на Челси.

Лондончани не показаха острота в атака, макар че в редиците им личаха имената на дебютанта Пиер-Емерик Обамеянг, Рахийм Стърлинг и Кай Хаверц.

В края Мейсън Маунт можеше да изравни, но вратарят на хърватите Доминик Ливакович демонстрира рефлекс и спаси.

В другия мач от Група Е Ред Бул Залцбург и Милан направиха 1:1 с голове на Окафор за домакините в 28-ата мин. и на Саелемакенс за „росонерите“ в 40-ата за равенството.

В Група G Борусия Дортмунд спечели с лекота с 3:0 у дома срещу ФК Копенхаген. Капитанът Марко Ройс откри резултата, а американският национал Джовани Рейна се отличи с две асистенции за попаденията на Рафаел Герейро и Джуд Белингъм.

Още по-убедителен бе фаворитът в групата Манчестър Сити, който размаза като гост Севиля с 4:0. Ерлинг Халанд вкара първия гол в 20-ата мин., а след почивката направи 3:0 за „гражданите“ с второто си попадение в мача в 67-ата. Между головете му се разписа Фодън (58), а португалският защитник Рубен Диаш закова крайното 4:0 за Сити във втората минута на добавеното от рефера време.

В група F носителят на купата Реал Мадрид удари с 3:0 шотландския шампион Селтик на неговия стадион „Паркхед“ с 3 гола след почивката. Винисиус откри в 56-ата мин., Модрич удвои след 4 мин., а влезлият още в 30-ата мин. На мястото на контузения Бензева Азар оформи класическата победа за „кралския клуб“ в 77-ата мин.

В другия мач в групата украинският Шахтьор Донецк помете с 4:1 като гост РБ Лайпциг. Швед вкара в 16-ата мин. За украинците, след почивката Симакан изравни за кратко с гол в 57-ата, но в следващата минута Швед отново изведе Шахтьор напред 2:1. Мудрик увеличи разликата до 3:1 в 76-ата, а Траоре закова последния гол за голямата победа в 85-ата мин.

В най-очаквания мач в първия кръг в група Н ПСЖ победи с 2:1 Ювентус на своя стадион „Парк де Пренс“ с 2 гола на Мбапе (5, 22 мин.). За гостите намали в 53-ата мин. Резервата Маккени, а в 56-ата вратарят на парижани Донарума с изумително спасяване предотврати сигурен гол на Влахович.

В същата група Бенфика надви с 2:0 у дома Макаби Хайфа с голове след почивката в рамките на 4 мин. На Рафа Силва (50-ата мин.) и Грималдо (54).

Първи срещи от груповата фаза на Шампионска лига:

Група Е:
Динамо Загреб - Челси – 1:0, Залцбург – Милан 1:1

Група F:
Селтик - Реал Мадрид 0:3, РБ Лайпциг - Шахтьор Донецк 1:4

Група G:
Борусия Дортмунд - ФК Копенхаген – 3:0, Севиля - Манчестър Сити 0:4

Група Н:
Бенфика - Макаби Хайфа 2:0, Пари Сен-Жермен – Ювентус 2:1.