0

С елекционерът на националния отбор на Северна Ирландия Майкъл О’Нийл повика още един нападател за предстоящите два мача от турнира на УЕФА Лига на нациите срещу Беларус (12 октомври) и България (15 октомври).

Това е 23-годишният Лий Бонис, който на клубно ниво играе за АДО Ден Хаг в нидерландската втора дивизия.

Бонис вече е викан в представителния тим на страната през 2023-та, както и за контролните срещи през март тази година, но няма записана и минута. Той се мести в Нидерландия през лятото, след като спечели две шампионски титли на страната с екипа на Ларн и в 85 мача вкара 39 гола. За да затвърди добрите си впечатления, той заши хеттрик за тима си в Ерсте дивизи в петък при убедителната победа на Ден Хаг над Ос с 5:1.

Бонис е вторият нов футболист, който О’Нийл включва в състава по време на лагера след вратаря Кристи Пим.

Още един таран е във фокуса на медиите в Северна Ирландия тези дни и това е Джейми Рийд. 30-годишният ас на Стивънидж от английската Лига 1 пропусна двата мача през септември – домакинство на Люксембург и гостуване на България, след като неочакван здравословен проблем го принуди да обикаля лекарските кабинети. Изненадващо появил се съсирек в крака го извади от плановете и за клубния му отбор, и за националния.

“През лятото имах кръвен съсирек в крака. Вземах таблетки, така че не можех да се занимавам с контактни тренировки, но вече съм добре,” каза Рийд, който се завърна в лагера на тима. В събота Северна Ирландия гостува в Унгария на Беларус, а във вторник в Белфаст пристига България.

Рийд фактически е роден в Англия. Той обаче получи право да играе за Северна Ирландия заради баба си, която е от столицата Белфаст.