0

С евиля освободи Хулен Лопетеги от поста старши треньор след домакинството от третия кръг на груповата фаза на Шампионска лига срещу Борусия Дортмунд. Андалусийци допуснаха тежка загуба с 1:4 от „жълто-черните“.
Клубът определи етапа на Лопетеги като успешен заради силните му първи три сезона, като изтъква за причина за уволнението неубедителните игри през настоящата кампания.

Наставникът бе начело на Севиля в 170 мача (121 в Ла Лига, 15 в Купата на Краля, 17 в Шампионска лига, 16 в Лига Европа и един за Суперкупата на Европа).

Това го нарежда на пето място в ранглистата на клуба след Хоакин Капарос, Унай Емери, Маноло Кардо и Рамон Енсиас.

Той постигна 89 победи, 45 равенства и 36 загуби, като това е третото най-добро постижение в историята на севилци. С по-добри показатели са единствено Капарос и Емери.

Той завоюва Лига Европа в първия си сезон (2019/20), като класира отбора за групите на Шампионска лига в три поредни години. Лопетеги постигна рекорден актив от точки в Ла Лига за Севиля – 77 през сезон 2020/21.

От клуба ще направят жест към наставника и ще се разделят с него на официална церемония на „Рамон Санчес Писхуан“, на която да се сбогува с феновете.

В последния си мач начело на отбора, Севиля претърпя поражение с 1:4 от Борусия Дортмунд. 

Гостите поведе още в шестата минута, когато Рафаел Герейро нанесе перфектен удар от границата на наказателното поле и не остави никакви шансове на Ясин Боно.

В 21-ата минута Юсен Ен-Несири получи пресилен директен червен картон. Съдията Маурицио Мариани се консултира с ВАР и промени решението си, като мароканецът бе декориран в жълто.

В 41-ата минута Джуд Белингам показа невероятна индивидуална класа и проби, след което нанесе прекрасен удар, с който удвои аванса на „жълто-черните“.

Само две минути по-късно Юсуфа Мукоко преодоля технично съперников футболист и стреля, ударът му бе спасен, но падна на крака на Карим Адейеми, който не сбърка на празна врата.

Севиля върна едно попадение в 51-ата минута, когато Алекс Телес центрира към Ен-Несири, който скочи най-високо в наказателното поле и с глава не остави шанс на Алекс Мейер.

Четвърт час преди края Мукоко с прехвърлящо подаване намери Юлиан Бранд, който с елегантен удар отново порази мрежата на Боно.