0

К риминалистичното разследване, което ще бъде представено следващия вторник от настоящия президент на Барселона Жоан Лапорта, разкрива доказателства за престъпления по време на мандата на бившия шеф Хосеп Мария Бартомеу, съобщава „Ел мундо“.

Бордът на Барселона е сигурен, че по време на последния мандат на Хосеп Мария Бартомеу (2015-2021 г.) са били допуснати нередности, които да бъдат разнищени и наказани от правосъдието.

От управата на Жоан Лапорта съобщиха днес, че е подадена жалба в Прокуратурата след заключенията на съдебното разследване, които ще бъдат представени от самия Лапорта следващия вторник на “Камп Ноу”.

Екипът на Лапорта е решил да поръча съдебномедицинския доклад в резултат на подозренията, генерирани от финансовата дю дилиджънс (процесът на проучване на лице или компания преди подписването на договор или финансово споразумение), извършена от Deloitte.

Бяха разкрити подозрителни дейности в икономическото управление на проекта Espai Barça, нередни комисиони на агенти на футболисти и надценени сделки с доставчици.

Лапорта, който обвинява Жозеп Мария Бартомеу, че е довел Барселона до несъстоятелност и я е загробил с дълг от 1,35 милиарда евро, повтаря действията на бившия си вицепрезидент от първия си мандат Сандро Росел.

През 2010 г., вече избран за президент, Росел предяви иск срещу Лапорта. Едва седем години по-късно правосъдието оневини сегашния президент и 16 от неговите директори, като отхвърли обвиненията, че са причинили 47 милиона загуби.