0

 

Дербито на Северен Лондон е едно от най-ожесточените в английския футбол, а предстоящото такова има и допълнителен заряд. Победа ще доближи Арсенал една стъпка по-близо до титлата, което Тотнъм иска да избегне с всички възможни средства. Освен това „шпорите“ водят собствена битка за четвъртото място с Астън Вила, което дава право на участие в Шампионска лига. Независимо от моментната форма, това съперничество рядко разочарова. The Sun подбра някои от най-любопитните епизоди от тази безкрайна война за господство в Северен Лондон.

Мерят си...стадионите
Арсенал се премести от „Хайбъри“ на „Емирейтс“ през 2006 година. Новият дом на „артилеристите“ побира до 60 000 зрители, което го направи един от най-големите в страната. В Тотнъм взеха това под внимание и построиха своя нов и модерен стадион за 1 милиард евро. „Шпорите“ умишлено сложиха капацитет от малко над 60 хиляди места, за да си осигурят леко предимство на трибуните.

Трансферът на Бейл
През 2013 година Тотнъм продава Гарет Бейл на Реал Мадрид за рекордните 100 милиона евро. През същото лято Арсенал привлича Месут Йозил от Кралския клуб. Твърди се, че президентът на „шпорите“ Даниел Леви е опитал да вкара любопитно условие в сделката за Бейл. Бизнесменът е поискал испанският колос да не продава плеймейкъра на Арсенал. Това обаче се оказа неуспешна меневра.

Предател като Юда
В исторически план само 15 футболисти са играли и за двата отбора. С най-скандална репутация безспорно е Сол Кемпбъл. Английският защитник обещава, че ще подпише нов договор с Тотнъм, но вместо това подписа с Арсенал през лятото на 2001 година като свободен агент. Оттогава насетне феновете на „шпорите“ го наричат презрително Юда.

Провокацията на Уилшър
Арсенал отпразнува спечелването на ФА Къп през 2015 година с парад по улиците на Лондон на открит автобус. По време на празненствата юношата на „артилеристите“ Джак Уилшър взима микрофона. „Имам само един въпрос към вас. Какво мислим за Тотнъм?“, крещи халфът, а събралото се множество му отговаря: Ла*нари.

Кражбата на Пти
През лятото на 1997 година Емануел Пти е пред трансфер от Монако в Тотнъм. Всичко изглежда уточнено и халфът се качва на такси, платено от „шпорите“. На път за хотела обаче мениджърът на Арсенал Арсен Венгер научава, че Пти е в Лондон и му се обажда да се отбие до неговата къща. Двамата са стари познайници от Монако и в крайна сметка Пти избира Арсенал.

Жестът на Уолкът
През 2014 година в едно дерби Тио Уолкът влиза във фолклора на Арсенал с красноречив жест. Неговият тим води с 2:0, когато той напуска терена на носилка. Феновете на Тотнъм го освиркват бурно, а Уолкът се надига до седяща позиция и показва с едната ръка два пръста, а с другата – кръгче, което означава нула.

Още разработки четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX