0

П резидентът на Херта (Берлин) Кай Бернщайн почина неочаквано на 43-годишна възраст, съобщават от германския футболен клуб, без да уточняват причината за смъртта му.

"Клубът получи ужасната вест, че президентът Кай Бернщайн е починал на 43-годишна възраст. Футболистите, ръководството и служителите сме шокирани и дълбоко натъжени от случилото се. Мислите ни са със семейството и близките на Кай", пишат от Херта в Х.

Бернщайн, страстен привърженик на Херта и доскоро част от ултрас организациите, стана първият ултрас, оглавил футболен клуб в Германия, при това от Първа Бундеслига. Той заемаше поста в Херта от юни 2022 г.

Като човек от агитката на Херта той бе получавал 3 пъти забрани да посещава стадиона. През 1998 г.  Бернщайн основа групировката „Харлекинс Берлин“.

Идването му на президентския пост дойде след оставката на Вернер Гегенбауер след сезон 2021/2022, в който Херта се спаси от изпадане във Втора Бундеслига в последния момент. 

На изборното събрание на 26 юни 2022 г. Бернщайн изненадващо се наложи с 1670 на 1280 гласа над Франк Щефел, бивш кандидат за кмет на Берлин от Християндемократическия съюз (ХДС).

С него като президент Херта изпадна през 2023 г. във Втора Бундеслига.

Берщайн държеше да бъде достъпен президент, той постоянно се интересуваше от гледната точка и на феновете. Многократно отправи критики към системата на професионалния футбол.

Кай Бернщайн оглави любимата си Херта в тежки времена – само месеци след избора му приключи със скандал връзката с непопулярния инвеститор Ларс Виндхорст. 

Американската инвестиционна фирма 777 Partners пое неговите акции и донесе така необходимите пари на клуба. Херта изпадна от Бундеслигата за седми път и трябваше да се тревожи за лиценза си седмици наред.

Но вече се почувстваха резултатите от обновлението, както и първите добри новини от терена. Отборът на треньора Пал Дардай успя да се върне в зоната за промоция в елита с млади играчи като Фабиан Реезе след труден старт на сезон 2023/24.

Сега столичният клуб заема седмо място във Втора Бундеслига след 17 мача. В неделя отборът ще изиграе първия си мач за годината срещу Фортуна Дюселдорф на домашния си Олимпийски стадион.

От Айнтрахт Франкфурт, Хамбургер Шпортферайн и Хофенхайм също изразиха своите съболезнования.