0

О тборът на Ювентус може да изпадне в Серия Б и да му бъде отнета титлата в първенството за сезон 2019/2020 заради разследването на документи свързани с продажбата на права и изготвянето на финансовите отчети на клуба за периода 2019-2021 година и движението на близо 50 милиона евро, твърди органът за защита на правата на потребителите в Италия.
Както е известно, през уикенда офисите на клуба бяха обискирани на фона на разследване на трансферните им сделки и печалбите на клуба от сделки и хонорари на футболни агенти между 2019 и 2021 година.
„Биаконерите“ бяха обвинени във фалшифициране на отчети и президентът на групата CODACONS Марко Донцели, който ръководи италианската асоциация за защита на правата на потребителите, потвърди, че последиците за Ювентус ще бъдат катастрофални, ако се установи тяхната вина“, пише gong.bg


„Обвинителната система е много сериозна и хвърля зловеща светлина върху последните футболни първенства, защото през последните години имаше истинска доминация на Ювентус, която приключи през последната година. Ако Ювентус е взел нелегитимно предимство пред съперниците си с операции от този тип, тогава редовността на последните футболни първенства ще се провали и в резултат на това Федерацията и Органът за пазарна конкуренция ще трябва да се намесят и да санкционират отговорните лица. Освен индивидуалните отговорности, клубът няма да как да избегне наказание. Поради тази причина и за да защитим хиляди фенове, ще подадем жалба до Антитръста и Федералната прокуратура с искане за изпадане в Серия Б на Ювентус и

отнемане на последната им титла в лигата

спечелени в сянката на тези потенциално незаконни операции“, заяви Донцели, цитиран от „TMW“.
Италианските власти вече иззеха документи, свързани с трансфери, фактури и финансови отчети от офисите на Ювентус в Торино и Милано, като шестима служители на клуба, включително президентът Андреа Аниели и вицепрезидентът Павел Недвед, са разследвани, както и самия Ювентус.
Фабио Паратичи, който беше спортен директор на Юве преди да заеме същата роля, но в Тотнъм миналото лято, също е разследван. Вече е започнато разследване от страна на италианската футболна организация COVISOC и финансовия регулатор Consob.
Докладите сочат, че полицията разследва печалби от 50 милиона евро, придобити за 24-месечен период. Италианското издание „Gazzetta dello Sport“ твърди, че 42 трансфера, включително тези на Жоао Кансело, Артур, Данило и Миралем Пянич, се проверяват внимателно от властите.


Ако Ювентус изпадне в Серия Б и бъде лишен от титлата си през сезон 2019/2020, това ще бъде вторият път, в който „биаконерите“ ще бъдат наказани по този начин през XXI век.
Както е известно, торинци бяха пратени във втората дивизия на Италия, като титлите им в Серия А от 2005 и 2006 година бяха отнети заради скандала с уреждането на мачове в Калчополи. Тогава скандалът гръмна, след като беше хакнат телефон, чрез който се разкриха преки отношения между служители на клуба и съдийски организации.
Титлата от 2005 година остана неразпределена, докато трофеят от 2006 година беше даден на Интер, тъй като Ювентус беше автоматично поставен на последно място.
Скандалът с Калчополи също забърка Милан, Фиорентина, Лацио и Реджина в скандала, но те избегнаха изпадането и бяха наказани само от отнемане на точки.
Фиорентина и Лацио също бяха изгонени съответно от Шампионската лига и Купата на УЕФА, докато Милан успешно обжалва изгонването си от Шампионската лига през 2006/2007, която спечелиха.