0

П реди няколко дни се разбра, че емирът на Катар, шейх Тамим бин Хамад ал-Тани, се опита да купи английския гранд Манчестър Юнайтед, въпреки че вече притежава Пари Сен Жермен.

Правилата на УЕФА обаче не позволяват клубове, които могат да се срещат в едно и също състезание - като Шампионска лига, например, да имат един и същи собственик.

Всъщност, стратегията на шейха е да покаже на УЕФА, че всеки клуб ще бъде контролиран от отделна организация. Така Юнайтед няма да се управлява от същата структура и персонал като ПСЖ, пише „Гардиън“.

Емирът на Катар има увереност, че това ще бъде прието, особено след като вече има прецедент с РБ Залцбург и РБ Лайпциг, където крайният собственик е Red Bull GmbH. През септември 2018 г. австрийските и германските клубове се изправиха един срещу друг в Лига Европа.

Всъщност президентът на ПСЖ и председател на техния собственик Qatar Sports Investments Насър ал-Хелайфи е влиятелна фигура в УЕФА. 49-годишният бос на парижати е председател на Европейската асоциация на клубовете, в която членуват 220 клуба, и има значителни лостове за управление на политиката в рамките на ръководния орган. 

Когато предложената Европейска Суперлига стана публична през април 2021 г., Хелайфи застана на страната на УЕФА, като отказа да вземе ПСЖ в предложеното състезание.
Дали пък сега не е ред на УЕФА да направи ответен жест?