0

П обедителят в Копа Америка 2024 ще бъде определен в неделя срещу понеделник през нощта българско време. Десетки хиляди фенове ще се спуснат към стадион „Хард Рок“ в Маями за това, което със сигурност ще бъде исторически сблъсък между Аржентина и Колумбия. А още милиони ще гледат у дома. Но вместо просто да се чудим дали Лионел Меси или Хамес Родригес ще бъдат тези, които ще блеснат в големия мач, друг въпрос вълнува футболното общество - играчи, техните семейства и страстни фенове. Ще бъдат ли в безопасност всички, защото със сигурност много хора не се чувстваха така по време полуфинала между Колумбия и Уругвай.
Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) вече разследва кавгата между играчи на Уругвай и фенове на Колумбия. „В навечерието на финала на Копа Америка искаме да потвърдим и предупредим, че няма да бъдат толерирани действия, които опетняват този глобален футболен празник, който включва играчи, фенове и стотици милиони зрители по целия свят”.

Какво се случи?

Вместо обичайните сърцераздирателни сцени след тежка битка точно преди мача за титлата, насилието взе връх извън терена след последния съдийски сигнал. Снимки и видеа на уругвайски играчи, които нахлуват на трибуните, обиколиха телевизионните екрани. Група колумбийски фенове се спуснаха при семействата на уругвайците, които седяха на трибуните близо до тях. В крайна сметка се стигна до сбиване, летяха юмруци и предмети, а играчи и други хора от Уругвай започнаха да влизат на трибуните, за да отведат семействата си на безопасно място. Играчите си размениха юмруци с феновете, докато полицаите се мъчеха да поддържат реда. Близките на футболистите, включително деца и новородено, избягаха на терена, където медицинският персонал беше видян да ги преглежда. „Това е пълна катастрофа“, каза видимо потресеният Хосе Мария Хименес от Уругвай. „Нямаше нито един полицай. Появиха се след половин час. Катастрофа. И ние бяхме там, пазейки себе си и своите близки“. Той се надява, че организаторите ще вземат малко повече предпазни мерки. „Семействата ни страдат заради някои хора, които пият малко и не знаят как да пият и се държат като деца“.

Има ли разследване?

КОНМЕБОЛ незабавно осъди насилието и в четвъртък обяви, че е започнало разследване, „за да разбере последователността от събития и отговорностите на замесените в актовете на насилие“. Вероятно ще последват дисциплинарни мерки.
Президентът на уругвайската федерация Игнасио Алонсо защити играчите си, като каза, че са действали инстинктивно, за да защитят семействата си, както би направил всеки баща. Той също така каза, че е трябвало да има по-ясни граници между семействата на играчите и феновете, за да се предотврати това изобщо да се случи.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX