0

Т реньорът на женския национален отбор на Замбия е заподозрян в сексуален тормоз. Брус Мвапе е разследван за предполагаемо сексуално насилие.

Футболната асоциация на Замбия заяви през септември 2022 г., че разследва твърдения за сексуални престъпления в женския футбол на страната и отнесе случая до ФИФА. Днес The Guardian iсъобщава, че един от обвиняемите е бил треньор на женския отбор, който стигна до Световното първенство през 2023 г. Разследването се води и срещу треньора на U17 Калуба Кангва.

„Ако Мвале иска да спи с някого, трябва да кажеш „да“. В нашия отбор треньорът да спи с играчите е норма“, разказва една от футболистките на националния отбор на Замбия, която е пожела да остане анонимена.

„Играчите бяха заплашени с наказание, ако посмеят да кажат нещо за случилото се. Федерацията си затвори очите за това, защото жените постигнаха добри резултати. Това е техният начин да покажат успех пред обществото и властите. Но зад кулисите всичко е много ужасно “, каза източник пред The ​​Guardian.

Мвапе отказа да коментира ситуацията, а от Футболната асоциация на Замбия заявиха, че сътрудничат на полицията по въпроса. От ФИФА също обявиха, че са наясно какво се случва и следят казуса.