0

Д арио Сърна, бившата хърватска футболна звезда от националния отбор и Шахтьор Донецк, разказа как се стигнало до спасяването на бразилските играчи на клуба и семействата им от подложения на бомбардировки Киев. Сърна, който сега е спортен директор на Шахтьор, обясни в интервю за словенския „Дело“, че президентът на УЕФА Александър Чеферин задействал своите връзки и контакти за изтеглянето.

Бившият играч, чийто отбор играе извън Донецк от началото на войната в Донбас през 2014 г., анализира ситуацията след руската инвазия в Украйна.

„Когато чух първата сирена, автоматично мислено се върнах 25-30 години назад към войните на Балканите“, сподели хърватинът, чиято родина извоюва независимостта си след кървава война срещу югославската армия на диктатора Слободан Милошевич.

„Бяхме около 50 души в хотела: всички бразилци със семействата им, италианският треньорски щаб на Де Зерби и трима хървати. С изключение на посолствата на Израел и Португалия, никой не ни предложи нищо конкретно. Играчите бяха отчаяни и не знаеха какво да правят", каза Срна.

„Обадих се на г-н Чеферин и се разплаках по телефона. Не можех да гледам футболистите и семействата им безпомощни и плачещи. Това, което направи за нас, беше най-голямата му победа. Той е велик човек и най-великият посланик на футбола. Бразилците и италианците вече са си у дома“, каза Срна, който успя да накара Шахтьор да напусне страната благодарение на посредничеството на президента на УЕФА.

Част от бразилските футболисти и техните близки, напуснали Украйна заради инвазията на военните сили на Руската федерация, се прибраха успешно в родината си, пише агенция ДПА, цитирайки местните медии.

Ренан Оливейра и Майкон от Шахтьор Донецк са кацнали на летища в Рио де Жанейро и Сао Пауло, като те са част от голяма група бразилци, играли в Украйна. Според портала G1, в обсадената от Русия страна е имало близо 30 техни сънародници, които са с договори с местни елитни клубове.

"Най-напрегнато бе като напуснахме хотела под звука на сирени и картечници. Не знаехме дали ще стигнем до станцията", заяви физиотерапевтът Лусиано Роса за G1.

Групата бразилци напусна Киев в събота с влак до Румъния, а пътуването е отнело 36 часа. Роберто Де Зерби, треньор на Шахтьор, пък се завърна в родна Италия в понеделник.