0

С лед фиаското от Румъния с 0:3 на старата на европейското и последвалите зверски скандали в съблекалнята, Украйна се добра до витална победа с 2:1 след обрат над Словакия на „Меркур-Шпийл Арена” в Дюселдорф и заплете ситуацията в група Е.

Головете за окупираната от Русия бивша съветска република вкараха Микола Шапаренко (54) и Роман Яремчук (80).

Словакия откри резултата в 17-ата минута чрез Иван Шранц, който  донесе сензационната победа на своите срещу Белгия в първия кръг. Фактически нападателят на чешкия Славия Прага е вторият играч, който отбелязва в първите 2 мача на Евро 2024 след германеца Джамал Мусиала.

На 30 години и 282 дни той вече е и най-възрастният, разписвал се в първите си участия на континенталната надпревара, изпреварвайки самия Христо Стоичков, който беше със 156 дни по-млад на шампионата в Англия през 1996-а. Тогава Камата бе точен за победата с 1:0 над Румъния и при равенството 1:1 срещу Испания, като впоследствие отбеляза и в третия мач от групата с Франция (1:3).
След обрата в Дюселдорф пък положението в група Е стана страшно натопорчено – 3 отбора са  с по 3 точки, като два от тях (Словакия и Украйна) са с по 2 мача, а Румъния е с 1 преди утрешния си сблъсък с Белгия, която има 0 точки. Всичко ще се реши на 26 юни, когато са последните мачове. Тогава Словакия среща Румъния, а Украйна – Белгия.