0

Б разилецът Касио Брандао се разхожда из стаи, пълни със стелажи с 6101 футболни фланелки, които през април го превърнаха в притежател на световния рекорд на Гинес като собственик на най-голямата колекция.

От редки тениски на Пеле до екип от световното първенство през 1998 г., подписан от Роналдо, 41-годишният служител на Google е натрупал своите придобивки за 24 години.
„Те са повече от просто 6101 парчета плат, те са 6101 истории, които ни помагат да разкажем малко от историята на футбола“, казва Брандао пред „Ройтерс“, докато с бели ръкавици изваждаше някои от любимите си артикули.

Той държи фланелките си в офиса на колекционерски клуб, който основава в Сао Пауло - Alambrado Soccer & Culture, обединяващ 60 души, които търгуват истории и фланелки – някои на стойност до 40 000 реала (7400 долара).

Колекцията на Брандао включва фланелката, носена от Пеле, когато бразилското величие се среща с британската кралица Елизабет през 1968 г по време на мач на „Маракана”.
Той също така показва бразилско яке от 1994 г., носено от седемкратния световен шампион във Формула 1 Луис Хамилтън на миналогодишната Гран При на Сао Пауло.
Голяма част от колекцията на Брандао е посветена на любимия му клуб – местния Коринтианс, включително фланелки от престоя на Роналдо в клуба и тениски, носени от любимия му играч Сократес.

„Всяка съдържа история. Истории за победи и загуби. Истории, които документират частица от най-великия спорт в света“, завършва Брандао.