0

Н яколко футболисти и хора от щаба на националния отбор на Гамбия по футбол са загубили съзнание в самолета по време на полет от родината си до Кот д’Ивоар за Купата на Африка. 

На борда са били и двама от българската Първа лига – защитникът на Лудогорец Сонко Сундберг и вратарят на Локо София Бубакар Гайе.

За драмата първо съобщиха порталът First Mag и старши треньорът Том Сенфит в профила си във фейсбук.

Полетът на авиокомпанията Air Cote d'Ivoire се обърна само девет минути след като напусна гамбийската столица Банджул днес поради липса на кислород в самолета, което накара много от делегацията да загубят съзнание. 

Старши треньорът Сенфит похвали бързата реакция на пилота, поради която всички в момента са в безопасност. 

"Местният екипаж каза, че има проблем с климатика, преди да излетим, но всичко ще бъде наред, когато вече сме във въздуха", каза белгиецът пред BBC Sport Africa. 

"Само няколко минути след като излетяхме, в салона стана много, много горещо. Всички се унесохме поради липса на кислород – някои от играчите не можаха да бъдат събудени. Пилотът забеляза и трябваше да се върнем".

"Излизайки от самолета, всеки от нас беше с главоболие. Ако полетът беше продължил още 30 минути, целият отбор щеше да загине. Странното е, че кислородните маски не паднаха отгоре. 

Слава Богу, че пилотът разбра, че това е смъртоносна ситуация и така се обърна назад. Все още сме в шок", допълни опитният специалист.

Селекционерът на Гамбия Том Сенфит категорично отказал предложението отборът да бъде превозен със същия злополучен самолет.

Малко по-късно за националния отбор на Гамбия е бил осигурен нов самолет, който безпрепятствено ги е отвел в Кот д'Ивоар за участие в Купата на Африка, която започва на 13-и януари. На 15-и е първата среща на гамбийците срещу сериозния тим на Сенегал.

Сонко Сундбeрг и вратар на Локо Сф тръгнаха за Кот Д'Ивоар с 300 зора

Източник: БТА