0

Sport Republic, ръководена от сръбския милиардер Драган Шолак, закупи за 200 млн. паунда 80% от контролния пакет на Саутхемптън през януари. Собствениците на Саутхемптън добавиха първия нов клуб в своята мрежа, придобивайки контролния пакет в турския Гьозтепе СК. Sportsmail съобщи през март как Sport Republic, базираната в Лондон компания, която купи Саутхемптън през януари, се надява да добави два нови клуба към своето портфолио до края на лятото и Турция е една от страните към която са се насочили. 

Придобиването на 70% от акциите на Гьозтепе СК и инвестицията в първия нов клуб бе потвърдена вчера. Sport Republic, ръководена от сръбския милиардер Драган Шолак, както от изпълнителния директор Расмус Анкерсен и от председателя Хенрик Крафт, закупиха за 200 млн. паунда 80% от контролния пакет на Саутхемптън през януари. Те разкриха плановете си да направят южната крайбрежна страна епицентър на портфолио от клубове подобно на City Football Group, където Манчестър Сити е в центъра, или подобно на Red Bull Group.

Увеличаването на броя на клубовете в тяхната мрежа може да донесе многобройни ползи за Саутхемптън, включително и по отношение на подбора на кадри. След Брекзит чуждестранните играчи трябва да отговарят на различни критерий, за да играят в Англия. Качеството на местното първенство, в което играят, е сред факторите, които се взимат предвид. Притежанието на сателити, освен останалите ползи, позволява на собствениците на Саутхемптън да купуват играчи и да ги изпращат в партньорските им клубове, за да се обиграват и да трупат опит, необходим им да се преместят в Англия. Чуждестранни отбори от държави като Холандия, Белгия, Турция и Португалия са били в полезрението на Sport Republic.

Гьозтепе СК изпадна в Турската втора лига през миналия сезон, но нeзабавна промоция би ги върнала в Суперлигата. "Отдавна работихме върху това и сме доволни, че постигнахме споразумение. Амбицията на всички нас от Sport Republic е да формираме портфолио с голямо влияние сред футболните клубове и други спортни активи по света. И след това да ползваме нашето широко портфолио от спортно-технологичен бизнес, за да ускорим развитието на тези компании. Нямам търпение да започнем да имплементираме нашата стратегия със Гьозтепе СК", заяви Крафт.

Анкерсен има опит от първа ръка в притежанието на мулти-мрежа от клубове, бидейки директор във футболния Брентфорд, както и председател на Мидтиланд, и двата собственост на Bees. Сега той също ще бъде председател на Гьозтепе СК. "Гьозтепе СК има много потенциал за растеж. Да бъдем първия чуждестранен инвеститор в турския футбол, ни носи нови допълнителни отговорности. Знаем, че ни очакват много предизвикателства, но сме отдадени на нашата дългосрочна визия да разгърнем потенциала на Гьозтепе СК. Страстта по футбола в Турция е голяма. Надяваме се, че нашата методология и идеи ще помогнат за развитието на клуба", заяви Анкерсен.