0

Е литният английски Саутхемптън има нови собственици, съобщи „Скай спортс“. Според изданието клубът от Висшата лига е купен от сръбския медиен магнат Драган Шолак срещу сумата от 100 млн. паунда. Бизнесменът е собственик на компанията United Group. 

От Саутхемптън потвърдиха в официалния си сайт са сделката, според която Sport Republic, базирана в Лондон инвестиционна фирма в спортната и развлекателната индустрия, придобива контролния пакет акции в клуба. В холдинговата компания, която придобива контролния пакет от досегашния собственик Гао Джишън влизат още бившият футболен директор на Брентофрд Расмус Анкерсен, както и Хенрик Крафт. Планът е компанията да проучи възможността за оферти и за клубове от други първенства, дублирайки стратегията от собствениците на Манчестър Сити.

„Днес приветстваме едно ново начало с нова група собственици. Намерихме партньори с амбиция за бъдещето, но с ясно разбиране за това, какво представлява Саутхемптън и посоката, в която трябва да вървим. Стратегията е да продължим напред с плановете, които сме имали през последните две години, но с тяхната подкрепа вече можем да направим това с нови темпове. Приемствеността, стабилността и яснотата на пътя, който трябва да извървим са също толкова важни, колкото и новите инициативи и идеи, които сега можем да внесем в клуба“, заяви главният изпълнителен директор на Саутхемптън Мартин Семенс.

Коментирайки споразумението, водещият инвеститор на Sport Republic Драган Шолак заяви: „Моите партньори и аз имаме опит в дългосрочни инвестиции в спортната и развлекателната индустрия и Sport Republic е основана, за да комбинира този опит и да предостави нещо уникално за пазара. Саутхемптън притежава толкова много от качествата, които търсихме в голяма спортна организация. Има страхотен мениджърски екип, отлично развива таланти, има талантливи отбори, които играят атрактивен футбол и страхотна фен база. Радваме се, че можем да приключим тази сделка като първа стъпка към изпълнението на нашата инвестиционна стратегия.

Саутхемптън ще бъде крайъгълен камък на организацията, която планираме да изградим“, заяви Шолак.

Саутхемптън е основан на 21 ноември 1885 година. В дългогодишната си история „светците“ не могат да се похвалят с големи успехи. Най-голямото достижение на тима е спечелването на Купата на Англия през 1976 г. Тогава на „Уембли“ тимът на мениджъра Лори Макменами побеждава с 1:0 Манчестър Юнайтед. Най-големите легенди на клуба са Мик Кенън и Мат Льо Тисие, а най-скъпият изходящ трансфер е този на Върджил ван Дайк. Нидерландският защитник бе продаден на Ливърпул за впечатляващите 75 млн. паунда. 

Този сезон, след 19-ия кръг на Висшата лига, „светците“ заемат 14-а позиция с 21 точки. Мениджър на тима е австрийският специалист Рене Хазенхютъл.