0

Б ившият вратар на Байерн (Мюнхен) Сеп Майер подкрепи Мануел Нойер за критиките му към ръководството на клуба във връзка с освобождаването на треньора на вратарите Тони Тапалович, съобщи БТА.

78-годишният Майер нарече решението да се освободи Тапалович "погрешно" в интервю за Sport1 и добави, че "е на страната на Мануел", защото "аз самият бях вратар", а като капитан на отбора Нойер има "право да изказва мнението си".

Майер беше дългогодишен страж на Байерн Мюнхен и на Германия, а в кариерата си е спечелил световната титла със Западна Германия (ФРГ) през 1972 г. и европейската 2 г. по-рано, плюс три европейски купи с Байерн. 

В последните години той беше и треньор на вратарите в националния отбор.

Нойер, който е аут от тима до края на сезона заради тежка контузия, получена по време на ски, разкритикува ръководството на клуба в интервю за германския вестник "Зюдойче Цайтунг" и за сайта "The Athletic". Той изригна заради скорошното изненадващо уволнение на Тони Тапалович, който беше негов треньор в Байерн от пристигането му през 2011 година, а освен това е негов близък приятел и кум.

"За мен това беше удар, докато бях паднал на земята. Имах чувството, че сърцето ми е изтръгнато. Това беше най-екстремното нещо, което съм преживявал в кариерата си", каза Нойер, наричайки решението на клуба "мистерия".

Както е записано в правилника на всяка компания и организация, от ръководството трябваше да му набият канчето незабавно. Пръв беше друг вратар, сега изпълнителен директор на Байерн - Оливер Кан, втори на опашката бе и спортният директор Хасан Салихамиджич.

Двамата нападнаха Нойер, заявявайки че забележките му са неуместни и че той е поставил личните интереси над тези на клуба във важен етап от сезона.

"На Мануел е позволено да говори открито. Салихамиджич може да го сметне за правилно или не, това е негово право. Но Мануел е опитен играч, добър и свободен човек. 

Аз също съм казвал неща в миналото, ако нещо не ми харесва. Не съм го коментирал публично, но Нойер е спасявал Байерн в толкова много мачове и винаги е играл на най-високо ниво, затова му е позволено да изкаже своето разочарование. Това е човешко", заяви Сеп Майер.