0

Д ойдох, видях и победих! Това важи с пълна сила за Жозе Моуриньо. Португалецът върна Рома и Италия на футболната карта на Европа, след като спечели финала в Лигата на конференциите - 1:0 над Фейенорд. Това бе дебютното издание на надпреварата.

Специалния стана първият треньор, спечелил всички възможни турнири на континента. Той има 2 пъти Шампионска лига (Порто и Интер), Купа на УЕФА (Порто) и Лига Европа (Манчестър Юн). Освен това именно той донесе последната до днес европейска купа на Апенините - Интер бе цар на Европа през 2010 година под негово ръководство.

Успехът дойде със стил. Ранен гол на Дзаниоло в 32-ата минута след пас на Мансини. И много греди за нидерландците, които в оставащите минути се сблъскаха като стена в защитата на Рома. 

Така Жозе записа и четвърти финал без допуснат гол от неговите хора през погледите на Тоти, Алдаир, Кандела и др. - последните играчи, взели титла с Рома. "Направихме го за феновете. Благодаря на майка ми и сестра ми", обяви героят Дзаниоло.

За нас пък остава утехата, че ЦСКА бе част от пътя на Рома до трофея. Той бе първи за римляните от 1961 година, когато взеха Купата на панаирните градове.