0

П илоти от "Бритиш Еъруейс" бяха привлечени, за да помогнат за подобряване на комуникацията между реферите по време на преразглеждането на спорни ситуации със системата за видеоарбитраж-ВАР. Според вестник The Times тази мярка се наложила след като по-рано през сезона гол на Ливърпул бе погрешно отменен заради груб реферски гаф.

Пред елитните рофесионални съдии в английския футбол, пилотите Крис Хевън и Пийт Натараж изтъкнаха нужда от яснота и точност в комуникацията с минимум срички и без използване на разговорен език.

Попадение на футболиста на Ливърпул Луис Диас бе погрешно отменено заради несъществуваща засада при загубата с 1:2 от Тотнъм през септември след хаотична объркана комуникация между ВАР съдиите Дарън Ингланд и Дан Кук с главния рефер на двубоя Саймън Хупър.

Аудиозаписът от инцидента предизвика яростни критики към действията на добре платените професионални съдии и заради използвания език, тъй като съдиите използват фрази като "браво, момчета" и "поздрави, колега".

По време на 45-минутната презентация бе обърнато внимание на сходството в ролите и важността на филтрирането на страничните фактори, за да се постигне концентрация с пълна яснота.

След случая с Луис Диас бе наредена пълна проверка на процедурата на системата за видеоарбитраж-ВАР.

Източник: БТА