0

Б ългарският 12-кратен шампион Лудогорец свикна да пада от началото на новия сезон – този път с 1:2 като гост на Астана в Лига Европа. Това е четвърта загуба във всички турнири на отбора, воден от Ивайло Петев, трета в Европа (след 0:2 от косовския Балкани и 1:2 от словенския Олимпия). В ШЛ "орлите" биха 4:0 Балкани в реванша, а срещу Олимпия извъртяха само 1:1 у дома.

В нашето първенство „орлите“ паднаха още на старта – с 1:3 от новака в Първа лига Крумовград, след което биха с по 5:0 Етър и Ботев Враца. Общо тимът от Разград от началото на сезона има 4 загуби, 1 равен и 3 победи.

На изкуствения терен в Астана Сундберг изведе Лудогорец напред в 34-ата мин., но само след 6 мин. Томашевич изравни 1:1. В 53-ата мин. Марочкин обърна напълно резултата и мача с попадението си за крайното 2:1 за Астана.

Лудогорец откри в 34-ата минута, когато новото попълнение Сонко Сундберг скочи най-високо с глава и засече в мрежата центриране от фаул на Кирил Десподов отдясно. Малко по-късно Бърнард Текпетей претендираше за дузпа, а пет минути преди края на първата част домакините стигнаха до равенство пак от статично положение. Стиепан Лончар центрира от фаул отляво, Томашевич изпревари Франко Русо и заби топката във вратата за 1:1. 

 Домакините не промениха поведението си и през второто полувреме, като поведоха в резултата 8 минути след неговото начало. Втори гол с глава във вратата на Падт заби Жарко Томашевич, който засече с глава центриране на Ховханисян.

 В 60-ата минута домакините пропуснаха нова перфектна ситуация да стигнат до нов гол. Урега подмина отново с лекота Франко Русо и сложи топката на крака на Дарбо. Гамбийският нападател обаче шокиращо изпрати топката над горната греда.

Футболистите на Лудогорец опитаха да реагират и в 71-ата Руан Секо едва не изравни за 2:2. Той засече остро центриране с глава, но вратарят Чондрич показа класа и спаси.

В 77-ата минута при една от контрите Стиепан Лончар показа класа и от 15-ина метра по диагонала затрудни максимално Падт, но нидерландският вратар отби с една ръка. Четири минути по-късно Лудогорец отново оцеля. Атака отдясно стигна до резервата Досмагамбетов, който стреля  от 10-ина метра, но вратарят спаси с крак.

Реваншът е на 17-и август в Разград, а победителят от този двубой се изправя срещу Аякс (Aмстердам) в плейофите на турнира. 

Отборът, който отпадне, ще продължи пътя си в плейофите на Лигата на Конференциите и там очаква победителя от двойката Валмиера (Латвия) - Партизани (Тирана, Албания).

Турнир на УЕФА Лига Европа трети кръг - първа среща:

Астана (Казахстан) - Лудогорец (Разград, България)      2:1 (1:1)

Стадион: "Астана Арена" - 17 890 зрители

Астана: Йосип Чондрич, Абзал Бейсебеков, Александър Марочкин, Жарко Томашевич, Камо Ховханисян, Макс Ебонг (75 - Душан Йованчич), Стиепан Лончар, Ян Вогоровски, Дембо Дарбо (85 - Еклан Астанов), Абат Аймбетов (61 - Марин Томасов), 
Фабиен Урега (60 - Тимур Досмагамбетов);

Лудогорец (Рз): Серджио Падт, Аслак фон Витри, Ноа Сонго Сундберг, Оливие Вердон, Франко Русо, 
Марсел Хайстер (78 - Спас Делев), Якоб Пьотровски (78 - Педро Нареси), Клод Гонсалвеш (57 - Иван Йорданов), 
Кирил Десподов (57 - Доминик Янков), Бърнард Текпетей (67 - Кайо Видал), Руан Секо

голмайстори: 0:1 Ноа Сонко Сундберг 34, 1:1 Жарко Томашевич 40, 2:1 Александър Марочкин 53
жълти картони: Стиепан Лончар, Абзал Бейсебеков (Астана), Клод Гонсарвеш (Лудогорец)
Главен съдия: Хорациу Фешник (Румъния)

ВАР-съдия: Овидиу Хацеган (Румъния)


: