0

С лавия Прага ще гостува в България за трети път – в случая на Лудогорец. В предишните два случая чехите си тръгнаха с наведена глава от София – първо са елиминирани от Академик от турнира за Купата на УЕФА, а след това и от Левски в същия турнир, пише днес в. "Мач Телеграф".

Исторически са мачовете им със „студентите“. Те се играят през 1976 г. първият двубой, игран в Прага, завършва 2:0 за домакините след голова на Петер Херда и Мирослав Радолски. На реванша обаче столичният клуб прави истински подвиг. Альоша Димитров открива резултата в 36-ата минута, а отново той попада в прегръдките на своите съотборници в 70-ата минута. Следва червен картон за Иво Любаш, което още повече улеснява задачата на Академик София. Така се стига до 103-ата минута, когато Симеон Янков от фаул праща „студентите“ напред. В следващия кръг Академик Сф играе с гранда Милан, когото побеждава с 4:3 в София, но отпада след загуба с 0:2 в реванша в Италия.

Преди 21 години Славия Прага идва за втори път в България и отново отпада. Чехите играят с Левски първата среща от турнира за Купата на УЕФА, се играе на 6 ноември 2003 г. на стадион „Страхов“ и завършва 2:2. Павел Кука вкарва в 22-ата минута, но Георги Иванов изравнява в 77-ата минута. „Сините“ дори правят пълен провал след автогол на Петроуш в 91-ата минута, но докато тече радостта им, Павел Форт изравнява. На реванша Левски, воден от Георги Василев-Гочето, стига до заветното 0:0 на „Георги Аспарухов“, което позволява на „сините“ да елиминират своя съперник и да срещнат Ливърпул в следващата фаза на Купата на УЕФА.

Интересно е, че Славия Прага е играл с още един български отбор – ЦСКА. Тогава обаче форматът на груповата фаза на Купата на УЕФА е сходен на настоящия и на „армейците“ се пада да гостуват в Чехия. Там те падат с 2:4, като точни за домакините са Павел Форт (2), Станислав Вълчек и Карел Питак, а за българите бележат Емил Гъргоров и Стойко Сакалиев.

Пълна статистика от мачовете - вижте в днешния брой на в. "Мач Телеграф"