0

Централното оперативно звено на Гражданската гвардия (UCO) извърши обиск в централата на Кралската испанска футболна федерация. Агентите на UCO са търсили всички документи, свързани с договора, който федерацията подписа със Саудитска Арабия за провеждането на Суперкупата на Испания в арабското кралство. В този контекст са претърсени и 11 жилища, както и изпълнени съдебни искания към различни публични и частни субекти. Един от тези обиски е в дома на бившия президент на Федерацията Луис Рубиалес, който в момента не е в Испания, както е потвърдено от правни и полицейски източници. Съдът на Махадаонда, който разследва този случай и има индикации за предполагаемо пране на пари, нечестна администрация и корупция между отделни лица, е този, който е наредил претърсването на централата.

Договорът между RFEF и Саудитска Арабия беше подписан от бившия президент на Луис Рубиалес, който подаде оставка в резултат на случая „Джени Ермосо“. Рубиалес остава обвиняем. Компанията на Жерар Пике - „Космос“, част от групата Kerad Holding, действа като посредник в тези преговори. Според източници, арестите, извършени от Гражданската гвардия, са станали тази сутрин, но не в централата на федерацията. От разследването вече има седем задържани и други петима, които се разследват, но не е известна повече информация, тъй като съд номер 4 на Махадаонда е обявил за тайна действията на UCO, който е действал в координация със Специалната прокуратура срещу корупцията и Организирана престъпност, Централното оперативно звено на Гражданската гвардия, с подкрепата на Европол.

На 11 септември 2019 година Федерацията подписа договор със Саудитска Арабия за 40 милиона евро за преместване на Суперкупата на Испания там за следващите шест години, на обща стойност 240 милиона евро, които ще бъдат разпределени между Федерацията, клубовете и посредника агенция „Космос“, която таксува 24 милиона за работата си. Договорът изтича през 2029 година.