0

В ойна между крайните ултраси на Рома и Цървена звезда заплашва да създаде безпрецедентно напрежение между феновете из цяла Европа.

За какво става дума? Преди няколко дни привърженици на сръбския гранд атакуваха крайната фракция на Рома - "Fedayn" и откраднаха знамето им. Онзи ден, на мача с Чукарички, феновете на Цървена звезда го подпалиха на собствения си стадион.

"Кражбата" се случи след мача на Рома от Серия А срещу Емполи на 4 февруари, когато беше съобщено, че засадата пред "Олимпико" е била извършена от около 50 маскирани ултраси на Цървена звезда и Наполи.

Рома е побратимен с Динамо Загреб, докато Наполи е побратимен с Цървена звезда.

Иначе феновете на Цървена звезда показаха и банер с надпис „Избрахте грешните приятели“, след което вдигнаха банер на Рома, който беше откраднат, с главата надолу – знак за неуважение – и го запалиха на трибуните.

Италианското издание La Repubblica съобщава, че от групировката "Fedayn" вече се готвят за вендета и дори издирват под дърво и камък предателя. 

От своя страна феновете на Наполи издигнаха сръбско знаме на своя стадион "Диего Марадона" по време на мача с Кремонезе.

Цялата случка обаче си има предистория. Едно от най-интензивните и опасни съперничества в Италия е между "вълците" и неаполитанците, които през 80-те години организираха побратимяване под мотото на „Слънчевото дерби“. Приятелството обаче е прекъснато вече 30 години и с течение на времето, за съжаление, се е превърнало във вражда. Това, което се случи преди финала за Купата на Италия през 2014 г., беляза цялата война. Докато ултрасите на Наполи наближаваха "Олимпико" за сблъсъка с Фиорентина, те бяха атакувани от привърженици на Рома, при която с Даниеле Де Сантис, ултрас на Рома, застреля неаполитанеца Чиро Еспозито и беше осъден на 16 години затвор.

Сръбският флаг в агитката на Наполи и изгорените знамена от феновете на Цървена звезда

 Сръбският флаг в агитката на Наполи и изгорените знамена от феновете на Цървена звезда

На 8 януари тази година феновете на двата отбора се биха отново - на магистрала А1, като за щастие се размина без смъртни случаи.

Италианската полиция разследва последните инциденти и всички в страната се надяват да не се стигне до ескалация. Но това едва ли ще се размине без такава.