0

Решението на Съда на Европейския съюз в Люксембург, което направи Суперлигата формално осъществима, даде нов тласък в дебата за бъдещето на проекта. Ако той наистина се превърна в реалност, това ще бъде истинска революция във футбола. Малцина обаче знаят, че подобно нещо вече се е случвало преди повече от половин век в Колумбия. Там го наричали първенството Елдорадо, а в Европа Пиратската лига.

Всичко започва с едно убийство. На 9 април 1948 опозиционният лидер Хорхе Гайтан е разстрелян с два куршума в офиса си в Богота. Стрелецът е заловен и пребит до смърт на улицата, а страната е на ръба на гражданска война. В Богота избухва истинско въстание и за няколко дни загиват 3 000 души. Междувременно колумбийският футбол също гори. Няколко от собствениците на клубовете критикуват местната Асоциация за лоша организация и отсъствие на единен национален шампионат. Недоволните се отцепват, създавайки първата професионална лига в страната, наречена Димайор. В нея участват 10 отбора, които трябва да стартират през 1949 г. От Асоциацията опитат да блокират лигата по административен ред, но тук се намесва политиката. След убийството на Гайтан и последвалите размирици, властите се нуждаят от социален отдушник.

Сенатът дава благословията си за новото първенство, нареждайки на губернаторите да позволят клубовете да използват наличните стадиони и дори отделят средства за малък награден фонда. Има само едно условие – мачовете да започнат половин година по-рано през август 1948 г. Малко по-късно Асоциацията и Лигата окончателно се хващат гуша за гуша. Ябълката на раздора е Копа Америка. От Асоциацията искат клубовете не просто да пуснат футболистите си в националния отбор, но да поемат и пътните им. В отговор от Динмайор отговорят, че при това положение, състава ще редят те. В крайна сметка се стига до пълен разрив и от Динмайор спират играчите си за националния отбор.

Така Колумбия отива на Копа Америка с юноши и предсказуемо се проваля с гръм и трясък. От Асоциацията се оплакват на ФИФА. Световната футболна централа обявява Динмайор за незаконна и я вади от системата на организирания футбол. Първоначално всички очакват, че лигата ще рухне като като картонена кула, но става тъкмо обратното. Клубовете много бързо установяват, че веднъж извадени от закона, могат да крадат футболисти от всякъде без трансферни суми. При това със спестените пари в Динмайор се плащат баснословни заплати, които са в състояние да примамят и най-добрите играчи в света. Първият пробив е в Аржентина. Там профсъюза на играчите отдавна настоява за увеличаване на заплатите и правото на свободен трансфер на състезателите с изтекли договори. Президентът на страната Хуан Доминго Перон и правителството му обаче решават да играят твърдо, налагайки таван на заплатите от 1500 песо на месец (около 150 долара). В отговор футболистите вдигат стачка и побягват масово към Колумбия. Крак повлича най-голямата звезда на Ривър Плейт Адолфо Педернера. Той иска от Милионариос 5 000 долара ръка и 500 долара на месец. За тогавашните стандарти това са чудовищни пари.

Първоначално президентът на Милионариос се поколебава, но в крайна сметка се съгласява. Когато Педернера пристига в Богота на летището го чакат 5 000 фена и кортеж от 200 автомобила. Много скоро става ясно, че в Милианариос са си направили добре сметката защото приходите от билетите им избиват разходите за Педернера и то с добра печалба. Два месеца по-късно той се връща закратко в Аржентина, за да доведе в Колумбия още двама гении – Нестор Роси и Алфредо Ди Стефано. От Перу пък идва неуморимият халф Нестор Сориа, който захранва с пасове атомната атака на Милионариос. В следващите 10 мача те нанизват 50 гола. Останалите клубове също започват да пазаруват на килограм. Стига се дотам, че Перон издава указ, забраняващ на футболистите да пътуват до Колумбия, но вече нищо не може да се направи. В Динмайор вече има 50 аржентинци. Вратарят на националния отбор организира сватбата си в Уругвай и от там се прехвърля в Милионариос.

Депортиво Кали залага на перуанската карта, купувайки петима нападатели наведнъж, начело с Валериано Лопес по прякор Танка, прочут с това, че за цялата му кариера средната му резултатност надхвърля 1 гол на мач. Лично президентът на Реал Мадрид Сантяго Бернабеу идва в Колумбия на крака заради него, но се оказва, че не може да си позволи заплатата, която му плащат в Кали. Депортиво Самариос се обзавежда с унгарци, водени от легендарния голмайстор Дюла Женгелер. Има направо покъртителни истории. Австриецът Руди Руди Штритих е със спрени права за контрабанда на наркотици, но в Колумбия това не притеснява никога. Санта Фе вкарва дори повече от Милионариос – средно по 4 гола на мач в хода на първия им сезон. В началото атаката им водена е от испанеца Хесус Мария Лирес, а след това диригентската палка поемат аржентинците Рене Понтони и Ектор Риал.

През 1950 г. Санта Фе пък използва американското турне на Манчестър Юнайтед, за да отмъкне лявото им крило Чарли Митън. По онова време в Англия действа таван на заплатите от 12 паунда (14 долара) на седмица, а в Колумбия му предлагат 140 долара седмично и още 7 000 на ръка. Когато Митън попитал мениджъра на Юнайтед Мат Бъби какво да прави чул – Заминавай или ще съжаляваш цял живот. На другия фланг застава друг британец Джордж Маунтфорд.

Пазаруват се не само футболисти, а и съдии, като за целта са наети няколко англичани. Една година, след като лигата е поставена извън закона от ФИФА, в нея вече има 100 легионери. Скоро стават още повече. Динмайор се радва на огромен успех, а властите продължават да използват футбола безогледно. Когато в някоя област избухват размирици, от столицата просто нареждан на местния губернатор да организира веднага отбор там. През 1954 г. обаче всички свършва, след като клубовете подписват споразумение с ФИФА и освобождават чужденците. Причината е, че балонът просто се спуква и президентите вече не могат да насмогват на разходите. Уракан, Универсидад и Меделин фалират, Онсе Депортиво и Депортес Калдас се обединяват, а Америка прекратява участието си в първенството и заминава на задгранично турне с надежда да заработи кеш.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX