0

П родават изгодно топка за $ 3 млн.

Топката, която считаният за най-велик футболист в историята Диего Марадона бутна в мрежата на Англия с лявата си ръка, която по-късно майтапчийски обяви за Божия ръка на мондиала в Мексико през 1986-а година, ще бъде продадена на търг следващия месец. Тя е от традиционния доставчик на топките за мондиалите "Адидас", моделът през 1986 г. се казва "Ацтека".

Прогнозира се, че наддаването за нея ще достигне цена между 2.8 и 3.3 милиона долара.

Голът, първи от двата на дон Диего в този 1/4-финал, е завинаги в историята на футбола и световните първенства. Високият 1,67 м аржентинец отскача високо пред излезлия напред английски вратар Шилтън (1,83 м), и отклонява топката във вратата му.

Жестът му е толкова фин и незабележим, че дори многократните тв повторения не доказват сигурна игра с ръка. Тунизийският главен рефер Али Бин Насер, който ръководи въпросната среща, поглежда за потвърждение към своя тъчрефер – българина Богдан Дочев, който вдига флаг, за да отбележи попадение.

Самият Дочев неколкократно е обяснявал, че е съобщил на Бин Насер за нарушението, но арбитърът от Африка не реагирал.

„Божията ръка“ бе последвана от още по-фамозния втори гол на Марадона, при който той лъже половината английски национали, тръгвайке зад центъра, преди да препарира Шилтън за втори път. Този гол пък бе наречен "Голът на века".

Търгът, на който ще бъде продадена топката, ще се проведе на 16-и ноември (сряда), и е организиран от Graham Budd Auctions във Великобритания.

Самият съдия смята, че сега е дошъл правилният момент, за да се раздели с топката и изрази надежда, че купувачът ще я изложи на публичен показ.

Той казва за онзи момент в Мексико преди 36 години: "Не можах да видя инцидентът съвсем ясно. Двамата футболисти, Шилтън и Марадона, бяха с гръб към мене".

"Според инструкциите на ФИФА преди турнира, аз погледнах моя помощник да ми потвърди редовността на гола. Той тръгна към централната линия и явно беше доволен, че попадението трябва да бъде зачетено. След края на мача старши треньорът на Англия Боби Робсън ми каза: Ти свърши добра работа, но помощникът ти беше безотговорен".

Марадона, който почина през ноември 2020-а година, казваше, че голът е отбелязан "малко с главата на Марадона, малко с ръката на Бога".

Организаторът на търга Греъм Бъд заяви: "Предвид историята, която е около тази топка, очакваме това наддаване да бъде изключително търсено, посетено и атрактивно, когато бъде обявено в търга".

На финала на същия стадион "Ацтека" Аржентина спечели втората си световна титла, след като победи Западна Германия (ФРГ) на финала с инфарктни обрати от 2:0, през 2:2 до 3:2 без гол на Диего, но с негова гениална асистенция за победното попадение на Буручага.

Иначе фланелката на Марадона от същия мач беше продадена през май за 8,2 милиона долара, което бе нов световен рекорд за спортен артикул.

Фланелката на съдията Бин Насер от Тунис, заедно с подписана от Диего Марадона за него друга фланелка, ще бъде изложена на аукциона другия месец за отделно наддаване.