0

Б ившият национал Светослав Тодоров, който е треньор в академията на Кристъл Палас от 2018 година, говори пред клубния сайт преди двубоя на "орлите" с Уест Хам в събота (21 утре). Той е свързан с тима на "чуковете", в който преминава от Литекс през 2001 г., превръщайки се в първия играч, осъществил директен трансфер от България във Премиър лийг.

Българинът игра и за тима на Чарлтън

 Българинът игра и за тима на Чарлтън

При пристигането си в Източен Лондон Тодоров се сблъсква със сериозна конкуренция в лицето на Паоло Ди Канио, Фредерик Кануте и Джърмейн Дефо. Той обаче устоя на натиска, постепенно си извоюва мястото в състава и бележи гол в домакинския си дебют на "Ъптън Парк" срещу Тотнъм.

Роденият в Добрич нападател вкарва за Уест Хям и срещу Мидълзбро, преди да се премести на южния бряг, подписвайки с тима на Портсмут. Там се събра отново с Хари Реднап. Светослав Тодоров завърши като голмайстор на "Помпи" през 2002/03 г., като помогна за осигуряването на промоция в Премиър лийг в същия сезон.

През 2018-а година той се завърна в Южен Лондон като треньор в академията на Кристъл Палас и оттогава работи с хора като Пади Маккарти, Дейв Купър и Роб Куин, помагайки на изгряващи звезди като Дейвид Озо, Кейдън Родни и Джейдън Реймънд да намерят пътя към върховете.

Спомняйки си пристигането си в Уест Хам, Тодоров споделя:

"По онова време бях младо момче. Беше наистина невероятно да бъда част от този отбор и да имам шанс да играя на "Ъптън Парк" за Уест Хам. Дебютът ми беше срещу Ливърпул като гост на "Анфийлд", което беше невероятно. Първият ми гол беше срещу Тотнъм във ФА Къп, което всъщност беше дебютът ми на "Ъптън Парк". Прекарах там година и половина и имаше някои хубави моменти. Записах няколко мача там и наистина ми хареса. Това беше първият ми клуб в Англия, когато дойдох, младо 22-годишно момче по това време. Беше страхотно изживяване”.

"Не беше трудно да дойда в Лондон и в Премиър лийг. Ако трябва да съм честен, аз съм доста приспособим, ако попадна на ново място. Основното нещо, основният фокус за мен беше да играя на най-високо ниво. Нищо нямаше повече значение за мен. По онова време Уест Хам имаше доста добри футболисти за стандарта на Висшата лига и един невероятен мениджър в лицето на Хари Реднап, под чието ръководство имах късмета да прекарам пет години от кариерата си", добави Тодоров