0

С ветовният шампион с тима на Франция от 1998 година Патрик Виейра е новият старши треньор на френския Страсбург, съобщиха от клуба.

Договорът на специалиста е за три години.

"Изключително съм щастлив да се присъединя към Страсбург. Познавам историята и идентичността на този клуб, пламът, който носи, значението, което има за своя регион, който е място на футбол и страст. Днес започва нов цикъл за тима и е вълнуващо като треньор да можеш да изградиш нещо, разчитайки на ценностите, които са определили силата на този отбор", каза Виейра за клубния сайт.

Страсбург успя да запази мястото си в Лига 1, но предишният мениджър Фредерик Антонети прекрати договора си по взаимно съгласие и напусна след края на миналия сезон.

Като футболист Виейра е играл за френския Кан, английските Арсенал и Манчестър Сити, италианските Милан, Ювентус и Интер. Французинът стана шампион на Англия и Италия по три пъти, спечели Купата на Англия пет пъти, три пъти Суперкупата на Англия и два пъти Суперкупата на Италия. Заедно с отбора на Франция той е също европейски шампион през 2000-а и сребърен медалист от Световното първенство през 2006 година.

47-годишният Виейра започна треньорската си кариера през 2013-а начело на отбора на Манчестър Сити до 23 години. По-късно е бил мениджър на американския Ню Йорк Сити, на френския Ница и на английския Кристъл Палас, който напусна през март тази година.

"Пристигането на Патрик трябва да ни позволи да постигнем допълнителен напредък и да направим крачка напред. Той отговаря на профила, който търсихме: мениджър с международен опит, който също има добри познания за Лига 1 и за нейните млади играчи", каза президентът на клуба Марк Келер. 

Страсбург завърши на 15-о място в класирането на Лига 1 през сезон 2022/2023, пише БТА.