0

Д есетият в английската Висша лига Челси размаза всички рекорди по прахосничество на пазара, като в последния ден от зимното меркато сключи сделка за 120 милиона евро за световен шампион от Бенфика. Тези пари отиват в касата на лисабонските „орли“, чиято аржентинска перла Енцо Фернандес, обявен за най-добър млад играч на мондиала в Катар, облича синия екип на лондончани.

Тази сума е абсолютен рекорд не само в историята на Челси, но и в историята на английския футбол. Пак този месец клубът надцака Арсенал за украинското крило Михайло Мудрик с оферта за общо 100 милиона евро.

Със сделката за Фернандес „сините“ от „Стамфорд Бридж“ закръглиха 368,5 милиона евро харчове за 8 нови играчи през януари с надеждата отборът да се докопа до местата, даващи право за участие в Шампионската лига следващия сезон.

По трансферните инвестиции тази зима Челси е абсолютен първенец във всички европейски лиги. 

Фернандес пое към Лондон да подпише договор до 2031 г.

Аржентинецът настоя за сделката в момент, в който Бенфика настояваше освобождаващата клауза от договора му – 120 милиона евро, да се изплати наведнъж, докато лондончани държаха на няколко транша.

Накрая бе намерен компромис за футболиста, когото Бенфика купи за 10 пъти по-малка сума – 12 милиона евро.

С него като „черешката на тортата“ Челси приключи сензационно пазаруване, вдигнало до 700 милиона евро инвестициите за играчи на новия бос Том Боели, откакто купи клуба през май.