0

К раят на футболната 2022 година идва. Както всеки път, сега е времето за равносметки. А най-титулуваният портал за футболна информация transfermarkt публикува списък с футболистите, които вдигнаха най-много цената си през годината. 

Логично на първо място е халфът на Аржентина Енцо Фернандес, който скочи от 5 милиона евро през януари до 55 милиона след най-вече след невероятно си представяне на мондиала. 

След халфа на Бенфика следват Йошко Гвардиол от РБ Лайпциг и Антони от Манчестър Юнайтед, които скочиха от 25 на 75 милиона евро. 

С най-голяма процент скок в сумата обаче е Ромео Лавия от Саутхемптън, който в началото на годината е струва само милион евро, а сега е 25 млн. – плюс 2400%.

Иначе в десетката Ла Лига има най-много представители. Чуамени и Родриго от Реал Мадрид попадат в нея. 

Френският халф скача от 40 на 90 милиона, а крилото вече струва 80 млн., след като цената му бе 40 през януари. 

Третият представител от Ла Лига в Топ 10 е Гави, който подобно на Чуамени скача от 40 на 90 милиона. 

Много сериозно изкачване в цената прави и сензацията от Грузия и Наполи Кварацхелия (от 16 до 60 млн.). Новото попълнение на Ливърпул пък също прави скок от 22 на 60 милиона. 

Любопитно е, че вратарят с най-голямо нарастване в цената е Мамардашвили от Валенсия. От 3 милиона през януари той вече струва 25.

Младите таланти на Арсенал Букайо Сака и Габриел Мартинели също вдигат своят цена. Англичанинът струва с 35 милиона повече и вече закръгли цената си на 100 млн. Ако някой иска да купи Мартинели пък, то ще трябва да извади 60 милиона.

Световните шампиони с Аржентина Алексис МакАлистър и Хулиан Алварес също са по-скъпи. Халфът на Брайтън скача от 10 на 42 млн. А нападателят на Сити прави скок от 20 на 50 милиона евро. 

Така заедно с Енцо Фернандес, а и със сигурност Емилиано Мартинес може да заключим, че спечелването на световната титла от Аржентина, със сигурност завиши трансферните суми на националите.