0

Французинът Франсоа Льотексие ще ръководи финала на европейското първенство между Испания и Англия, обявиха от УЕФА. Той е 35-годишен и минава за един от най-обещаващите съдии на Стария континент. Льотексие става професионален съдия през 2016 година, когато за първи път е рефер във френската Лига 1. През следващата година получава лиценз да ръководи и международни мачове от турнирите на ФИФА и УЕФА. Любопитното е, че първият му мач между национални отбори е с участието на България. През март 2018 година свири на „лъвовете“ в контрола срещу Босна и Херцеговина (0:1).

Иначе Льотексие изпраща силен сезон зад гърба си, който за него започна с мача за Суперкупата на Европа през август. Той ръководи 10 мача от Шампионската лига, включително равенството между Реал Мадрид и Манчестър Сити (3:3) на „Сантяго Бернабеу“. Беше четвърти съдия във финала на турнира между Кралския клуб и Борусия Дортмунд. В допълнение вече свири три мача от Евро 2024: Испания – Грузия (4:1), Дания – Сърбия (0:0) и Хърватия – Албания (2:2). Беше и четвърти рефер в мача на откриването между Германия и Шотландия (5:1).

Интересното е, че по професия Льотексие е Частен съдебен изпълнител (ЧСИ). Негови помощници за финала на Евро 2024 ще бъдат неговите сънародници Сирил Муние и Мехди Рамуни. За ВАР ще отговаря Жером Брисар, а четвърти рефер е Шимон Марчиняк.

Сезонът за Льотексие няма да свърши с Евро 2024. Той ще бъде свири и на олимпийския футболен турнир в Париж.