0

Сър Алекс Фъргюсън отново влезе в историята на спорта, но този път не става дума за футбол. 82-годишният легендарен мениджър на Манчестър Юнайтед направи най-скъпата покупка на състезателен кон, извършвана някога на търг. Сър Алекс, който има собствена конюшня в Хемъл Хемпстед и над 30 състезателни коня, плати 740 000 евро (633 000 паунда) за жребеца Колдуел Потър. Това е един от най-добрите млади състезатели в прескачането на препятствия, направил впечатление със спечелена елитна надпревара през декември.

Посредникът Антън Бромли, специализиран в продажбата на състезателни коне, обяви, че това е най-голямата сума, плащана на аукцион за кон от надпреварите за прескачане на препятствия.

След като съпругата му Кати почина през октомври 2023 г., Алекс Фъргюсън се впусна в сериозни разходи за покупка на коне. През ноември той купи състезателен кон в Ирландия за 450 000 паунда и друг за 200 000 паунда във Франция.

„Написах доста сериозен чек. Един от синовете ми ме обяви за побъркан. Ако покойната ми съпруга беше жива, щеше да побеснее, ако знае какви пари съм дал за коне“, призна Сър Алекс след сделките в края на миналата година.