0

П окойната кралица Елизабет II държавнически е пазила в тайна за кой футболен отбор бие сърцето й, но английските медии се разровиха за свидетелства за футболните слабости на Нейно Величество.

И те сочат към два лондонски клуба – Арсенал и Уест Хем. Въпреки, че кралските особи трябва да останат политически неутрални, няма указ, който да ги спира да показват пристрастията си към избраните от тях футболни отбори. 

Престолонаследникът принц Уилям не крие любовта си към Астън Вила и не се сдържа да размаха юмруци във въздуха при гол на своите.

Новият крал Чарлз III също харесва екипи в бордо и има VIP абонамент за Бърнли. 

Остава да витае мистерията кого е подкрепяла покойната му майка. И тук заявка даде бившият испански халф на Арсенал Сеск Фабрегас. Той настоя, че покойната кралица е била фен на “топчиите“. Сеск припомни как Елизабет II покани Арсенал в Бъкингамския дворец през 2007 г. 

Фабрегас твърди, че Нейно Величество му е признала за тайната си любов към Арсенал. Той каза пред испанското радио: „Изглежда кралицата следи футбола и ни каза, че е фен на Арсенал. Тя определено знаеше кой съм аз и си разменихме няколко специални думи.“ 

Лондонският в. Evening Standard също цитира кралски източник по това време, който каза: "Нейно Величество обича Арсенал повече от 50 години." 

Кралицата обаче има връзки и с Уест Хем, като се е изпуснала в спор с персонала в Бъкингамския дворец. Подобно на много фенове на “чуковете“, които реагират при споменаване на името на големия местен съперник Милуол, и кралицата не издържа, когато един служител се разкри като фен на клуба от Южен Лондон. 

Според източник от замъка Уиндзор, цитиран от „Мирър“, „кралицата никога не е искала хората да знаят кого подкрепя, защото иска да бъде считана за неутрална”. 

„Но тя издаде тайната си, след като чу един от нейните служители да казва, че е фен на Милуол и разговаря с друг член на персонала за дербито между Уест Хем и техния голям съперник.

Те бяха доста шокирани – в края на краищата тя не е точно типичният фен на Уест Хем.“ Кралицата открито се възхищаваше на легендарния треньор на Уест Хем Рон Грийнууд, по-късно и английски селекционер. Именно тя връчи световната купа на иконата на Англия и Уест Хем Боби Мур през 1966 г. На ст. „Уембли“, припомнят тези, които са убедени в нейната привързаност към „чуковете“.