0

Мачът от Лига 1 между Лион и Олимпик (Марсилия) на 21 ноември не завърши. Причината – поредният скандал, разтърсил френския футбол този сезон.

В центъра му отново, както и три месеца по-рано, беше Димитри Пайе. Точно той беше ударен с бутилка в главата още в 3-ата минута, докато се опитваше да изпълни ъглов удар. През август пък бе дращен и душен при безредиците в мача срещу Ница.

Сега бившият френски национал ще бъде обезщетен с 1 евро. Символичната сума ще му изплати 32-годишният доставчик на храна Вилфред Сериер, който метна бутилката в мача с Лион. „Не знам какво ми е минавало през акъла, но и да ударя някога“, призна Сериер, който получи шестмесечна условна присъда.

Пайе

 Пайе
АП/БТА

Този сезон Пайе е голямата звезда и водещ голмайстор за своя отбор. Вкарал е 6 гола в 11 мача в Лига 1. В миналото първенство обаче той и съотборниците му минаха през ужаса фенове да нахлуят озверели в базата на отбора. „Това е част от вълнението да играеш за Марсилия. Истината е, че не бях в най-добрата си форма, но гарантирам, че правех необходимото, за да съм отново себе си. Не обичам полвинчати неща – хората или ме мразят, или ме обичат“, каза наскоро 34-годишният футболист.

И наистина е така. Където и да е, той предизвиква крайни чувства. Или иначе казано – с него никога не е скучно. Така е още от раните му години на Реюнион – островът в Индийския океан, отвъдморски департамент на Франция. Именно там – в Сен-Филип, започва да рита футбол когато е на 8, а първите му треньори го описват като „момче, което се откроява от другарите си“. Три години по-късно се мести в по-големия местен отбор, тъй като така възможността да замине за Франция се увеличава. А именно това е мечтата на всеки, който играе футбол на острова.

По-късно, вече на 13, Димитри напуска родния дом и се отправя на 9000 километра в преследване на бляна да стане професионалист. Започва в школата на Льо Авър. Четири години по-късно му е нанесен първи удар – обявен е за чепат характер, с когото никой не може да излезе на глава. Към това се прибавя и квалификацията „негоден за футбола във френската втора дивизия“. И тъй като е отхвърлен, започва да продава дрехи за да спечели пари, с които да се завърне в Реюнион с идеята никога повече да стъпи във Франция.

Година по-късно идва офертата да измине обратно пътя към Европа, за да играе в Нант. Напът е да откаже, защото е много обиден и обезкуражен. „Мислех си, че с мечтата ми е свършено. Бях наранен и всичко, което исках, е да играя футбол на моя остров“, разказа преди години Пайе в интервю за „Гардиън“. „Сега, когато се връщам назад разбирам, че самият аз също имам вина. Не бях лесен.

Винаги бях пръв в кашите, така че има много причини полетът ми да бъде спрян“.

Баща му Ален и чичо му Жан-Марк са тези, които му помагат. „Имах дълъг спор с тях. Аз исках да остана, те – да замина. Убедиха ме, че трябва да пробвам късмета си за втори път. И се оказаха прави. Приех офертата на Нант заради татко. Футболът е неговата голяма страст, но никога не беше напускал Реюнинон. Заминах с тази идея в главата и успях“.

Прогресът му е проследен от милиони, защото той е сред четиримата млади играчи, избрани за документален филм. Лентата от пет части „Футболната академия“ проследява 10 месеца от живота на талантите на Нант – клубът, дал на света Анри Мишел, Дидие Дешан и Марсел Десаи. Кадрите показват на зрителите говорещият тихо, но все така темпераментен Пейе, който получава уроци на терена и извън него, включително и в класната стая. „Тази лента е много важна за мен, защото ме връща назад и постоянно ми показна какъв съм бил преди повече от 10 години“.

След Нант той играе в още три френски отбора – Сент Етиен, Лил и Марсилия, за да стигне до Висшата лига и Уест Хем през лятото на 2015-а. На Острова започва ударно и от трибуните на „Ъптън Парк“ започва да звучи: „Той е Супермен, по-добър е от Зидан“. „Това е тяхно мнение. Но като като човек, който е гледал много пъти Зидан, мога да им кажа, че няма как да съм по-добър от него“.

Две години по-късно обаче идва разривът. Научил, че шефовете са отхвърлили оферта от Марсилия на стойност 20 милиона, Пайе отказва да тренира. Гневният мениджърът Славен Билич го изхвърля от отбора. „Просто ми омръзна от дефанзивния футбол на треньора ни“, обясни тогава футболистът.

В крайна сметка спорът е решен през януари 2017-а Пайе се завръща в Олимпик, където играе и до днес.

Баща е на четири деца

Докато играе в Нант Димитри среща любовта на своя живот – Людовин, която е неговата голяма упора в живота. Русокосата французойка следва футболиста навсякъде и му роди четири деца – момчетата Ноа (на 12 г.), Милан (8) и Фарел (6), както и щерката Тиана, която преди няколко дни навърши годинка. Най-големият му син вече дебютира в телевизионни ефир. След страхотното изпълнения на Димитри при победата с 2:1 на Франция над Румъния в първия мач от Евро 2016-а, Ноа гордо зави пред камерите: „Моят татко е най-добрият изпълнител на свободни удари в света“.