0

Ф ренски съд уважи жалбата на наследниците на великия Диего Марадона, който почина през 2020 г., да се спре планираният търг за продажбата на "Златната топка" за най-добър играч от световното в Мексико през 1986-а.

За персоналния трофей, както и за спечелената титла от шампионата пряко влияние оказва решението на българския страничен рефер Богдан Дочев на 22 юни преди 38 години. Тогава той става съучастник в една от най-големите мистификации в историята на футбола изобщо, като не сигнализира на главния арбитър от Тунис Али бин Насър (често произнасян и като Али Беннасьор), че легендарната аржентинска десетка вкарва първия от двата си гола във вратата на Англия в 1/4-финала на стадион „Ацтека” с откровена игра с ръка. „Гаучосите” бият с 2:1, а второто попадение на Дон Диего е феноменално, след като навързва почти целия клет британски тим. „Ако е имало ръка, то тази ръка е била Божия”, коментира скандалната ситуация след мача Марадона пред журналистите и за да е по-убедителен, лъже на английски: „Ноу хенд, ноу хенд”. Малко по-късно обаче, но много далеч преди да си признае официално, казва следното, което само по себе си е достатъчно: „Преди 4 години те (б.р. - англичаните) убиха много аржентински момчета при Фолклендските острови, убиха ги като малки пилета. Това е нашето отмъщение за тях”.

На 1/2-финала с Белгия Марадона сам бие белгийците с нови 2 попадения за 2:0 и въпреки че на финала при 3:2 над Германия не се разписва и остава на гол зад топреализатора на шампионата Гари Линекер, който е с 6, взема „Златната топка”.

Фактически трофеят липсваше в продължение на няколко десетилетия, след като изчезна при неизяснени обстоятелства, но наскоро отново се появи на бял свят. Дъщерите на Марадона твърдят, че той е бил откраднат и са убедени, че имат наследствени права върху него и точно затова не бива да стига до търг. От аукционната къща в Париж, която организираше наддаването, са категорични, че отличието се е появило пак през 2016-а заедно с други стари и ценни награди, придобити от частна колекция във френската столица. Двама експерти по-късно установяват, че това действително е "Златната топка" от 1986-а, която Дон Диего получава на церемония в парижкото кабаре „Лидо“. След това призът изчезва и плъзват различни слухове. Някои казват, че е изгубен по време на игра на покер или продаден за изплащане на дългове. Други смятат, че Марадона го е съхранявал в сейф в банка в Неапол, която е била ограбена от местни мафиоти през 1989-а, когато капитанът на Аржентина играе в местния Наполи.