0

Н ападателят на Пари Сен-Жермен Килиан Мбапе поднови тренировки с първия тим на парижани, съобщиха от клуба.

"След много конструктивни разговори между ПСЖ и Килиан Мбапе преди мача срещу Лориен, беше решено футболистът да бъде върнат към тренировките на първия отбор", се казва в изявлението.

Пари Сен-Жермен извъртя сао 0:0 вкъщи срещу Лориен в първия кръг на Лига 1 в събота вечер. 

В състава на шампионите не бяха нито Мбапе, който изгледа мача от ложата до новото попълнение Дембеле, нито Неймар и Марко Верати. Френските медии, начело с L'Equipe, RMC и TeleFoot, гарантират, че ПСЖ няма да продаде Мбапе това лято и той ще продължи поне още един сезон в Париж, и обявиха край на (поредната) лятна сапунена опера с главен герой французинът.

Самият президент на ПСЖ Ал Келаифи пък пристигна тази сутрин в тренировъчния център на отбора в Поаси, където пред всички обяви завръщането на Мбапе в групата на първия отбор. Катарецът бе съпроводен от викове и аплодисменти, като феновете започнаха да скандират: "Насер, ти си най-добрият президент в света!“, без да се уточнява дали в скандиранията те влагат прочутата френска ирония. .

Килиан Мбапе отказа удължаване на договора си с ПСЖ и ще стане свободен агент през 2024 година, а по-късно играчът отбеляза в социалните мрежи, че възнамерява да прекара настоящия сезон във френския клуб. 

В отговор на отказа на Мбапе да удължи договора си, ПСЖ, който няма да получи трансферна сума при напускането му като свободен агент, го извади от състава и го пусна за продажба.

Сега, обаче, всичко това е затворена страница, уверява L'Equipe. През последните часове, казват парижките медии, Мбапе е обещал, че няма да си тръгне от Париж без някаква финансова компенсация за клуба. 

Във Франция се твърди, че предстоящото на договаряне продължаване на договора на Мбапе ще има и клауза за напускане в посока Реал Мадрид през 2024 г. Френската лига обаче не позволява договорни клаузи, така че този ангажимент между играча и клуба ще е устно "джентълменско споразумение", при което и двете страни трябва да вярват на думата на другия.

Няколко медии посочват, че напускането на Меси и все по-близкото напускане на Неймар към Саудитска Арабия или дори Барселона, са обусловили сближаването между Мбапе и ПСЖ. Бразилецът би бил изкушен с "шеметна" оферта от Ал Хилал. Според френската преса те са близо до постигане на споразумение.

Според Фабрис Хокинс, журналист от RMC, Насер Ал-Келаифи се е срещнал с Mбапе вчера преди мача срещу Лориен. Двамата са разговаряли "градивно", което отвори вратата пред играча за завръщане в първия отбор. Хокинс уверява, че Мбапе е загатнал за евентуално подновяване на договора му, въпреки че все още нищо не е направено в тази посока. Но той и президентът ще продължат преговорите.